perjantai, 12 heinäkuun, 2024

MC-klubi Satudarah kiellettiin Norjassa – Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden päätöksen

Norja. Hovioikeus on kieltänyt moottoripyöräkerho MC Satudarahin toiminnan  Norjassa. Tämä käy ilmi Borgartingin hovioikeuden tuoreesta päätöksestä. Vuonna 2021 maassa tuli voimaan uusi laki, joka salli rikollisjärjestöjen kieltämisen, kertoo NRK Nyheter.

Tämä on toinen kerta, kun kysymystä siitä, pitäisikö MC-seura kieltää lailla, käsitellään tuomioistuimessa.

Ensimmäisen kerran asiaa käsiteltiin oikeudessa keväällä 2023. Oslon poliisi ja valtionsyyttäjä halusivat kieltää Satudarahin (SMC).

Syyttäjä uskoi, että niin sanotun 1 prosentin seuran päätarkoituksena oli rikosten  tekeminen.

MC-klubi itse kielsi tämän, ja se vahvistettiin käräjäoikeudessa. Tuomiossa todettiin, että MC-seuraa ei ole tarpeen kieltää vakavan rikollisuuden estämiseksi.

Yleinen syyttäjä valitti päätöksestä.

Yksimielisesti Borgartingin Hovioikeus kumoaa nyt käräjäoikeuden päätöksen ja kieltää SMC-seuran Norjassa.

– Yleisesti ottaen ja ottaen huomioon Satudarahin aiheuttama pelko Norjassa ja kansainvälisesti sekä tarve torjua vakavaa rikollisuutta, hovioikeus katsoo, että kielto on välttämätön demokraattisessa yhteiskunnassa, päätöksessä todetaan.

Uusi kielto tarkoittaa, että ”jokaista, joka osallistuu Satudarahin toimintaan, värvää siihen jäseniä tai muuten jatkaa sitä, voidaan rangaista rikoslain 199 §:n mukaan”, päätöksessä todetaan.

Valtion syyttäjä Ingelin Hauge hoiti tapausta sekä käräjäoikeudessa että muutoksenhakutuomioistuimessa.

– Hovioikeus päättelee, että tämän tyyppinen 1% kerho toimii pelottelulla ja että väkivallan ja uhkailun käyttö on näkyvä osa seuran toimintaa sekä kansainvälisesti että Norjassa, Hauge sanoo.

Valituksen käsittely kesti kolme päivää oikeudessa. SMC on puolestaan väittänyt, että kerholla ei ole enää toimintaa Norjassa ja siksi valitus oli ”arvoton”. He katsoivat, että valitus oli hylättävä.

– Edustamme olemattoman yhdistyksen entisiä jäseniä ja arvioimme nyt, valitetaanko päätöksestä. Tämä on periaatteellinen kysymys samalla tavalla kuin valtionsyyttäjä teki hovioikeuteen. Kiellon kynnys on asetettu matalalle, mutta samalla sillä ei ole käytännön merkitystä, koska jäseniä ei ole, MC:n edustaja kirjoittaa tekstiviestissään NRK:lle.

Kuva: NRK Nyheter.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT