lauantai, 20 huhtikuun, 2024

Mies varasti ja myi netissä retkeilytarvikkeita ja suomalaista designia

Helsingin käräjäoikeus vangitsi lauantaina 28.7.2018 viidestätoista petoksesta ja kolmesta varkaudesta epäillyn alle 30-vuotiaan miehen.

– Mies on myöntänyt kuulusteluissa myyneensä netissä ja sosiaalisessa mediassa varastamiaan retkeilytarvikkeita, esimerkiksi telttoja ja ulkoiluvaatteita sekä suomalaisia design-tuotteita, kuten astioita ja koriste-esineitä. Lisäksi mies on myynyt tavaroita, joita hänellä ei ole ollut missään vaiheessa aikomustakaan toimittaa ostajille, kertoo rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi otti miehen kiinni etsintäkuulutuksen perusteella keskiviikkona 25.7.2018.

Osa ostajista on maksanut tuotteet miehen tilille, ja osa kaupoista tehtiin kasvokkain pääkaupunkiseudulla. Ostajat asuvat eri puolilla Suomea.

Erään asianomistajan mukaan miehen tekemä myynti-ilmoitus oli hyvin asiallinen ja asiantunteva. Myös kauppoihin liittyvä sähköpostiviestintä oli erittäin sujuvaa. Kun ostaja oli maksanut teltasta sovitun hinnan myyjän tilille, myyjä ei enää vastannut ostajan viesteihin, eikä telttaa kuulunut.

– Esitutkinnassa on selvinnyt miehen toimineen siten, että hän varasti ensin tavaran ja laittoi sitten nettiin tai retkeilyharrastajien Facebook-ryhmiin myynti-ilmoituksen kyseisestä tavarasta. Jos kiinnostuneita ostajia oli useita, mies myi tuotteen usealle. Yksi sai varastetun tuotteen ja toisilta lähti ainoastaan rahat.

Varastetun tavaran ostaja saattaa syyllistyä rikokseen – tai ainakin menettää rahansa

Nettiostoksilla on syytä olla tarkkana, eikä asialliseltakaan vaikuttavaan myyjään kannata luottaa sinisilmäisesti. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos sama henkilö myy halvalla uutta tavaraa tai hänellä on myytävänä useita samanlaisia tuotteita.

Poliisi selvittää parhaillaan, mihin varastetut tuotteet ovat päätyneet. Varastetun tavaran ostaja voi joutua myös itse rikoksesta epäillyksi.

– Silloin puhutaan kätkemisrikoksesta. Vaikka rikosepäilyltä välttyisi, poliisi voi takavarikoida varastetun tuotteen ja ostajan on vaadittava rahojaan takaisin myyjältä. Mitään takuita rahojen palauttamisesta ei siis ole, Kortelainen toteaa.

Epäilyttävistä myyjistä tai myynti-ilmoituksista kannattaa ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle tai poliisille. Nyrkkisääntö on, että tuotteesta ei pitäisi maksaa mitään ennen kuin sen saanut.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT