maanantai, 16 syyskuun, 2024

Miksi Ruotsissa ammuskellaan niin paljon? Ammuskeluista ”tullut matalan aseman töitä”

Ruotsi. Ruotsin tappava väkivalta erottuu Euroopassa, se on tosiasia, mutta miksi näin tapahtuu, siihen ei ole yhtä helppoa vastata, pohtii SVT Nyheter 31.8. julkaisemassaan artikkelissa.

SVT on tarkastellut useita tekijöitä, jotka voivat olla osa selitystä viimeaikaiselle eskalaatiolle.

– Radikalisoituminen jengien sisällä johtaa meidät tämän päivän kaoottiseen tilanteeseen ja lapsisotilaiden vientiin naapurimaihinkin, sanoo SVT:n rikostoimittaja Diamant Salihu.

Viimeisen vuosikymmenen aikana kuolemaan johtanut väkivalta on lisääntynyt Ruotsissa enemmän kuin muissa Euroopan maissa.

Aseväkivaltaa rikollisryhmissä on alkanut harjoittaa yhä nuoremmat ihmiset ja Rikollisryhmien johtajat kuvailevat sitä ”alhaisen aseman työksi”.

Rikollisryhmät ovat yhä löysempiä, mikä on johtanut hallitsemattomaan ympäristöön, jossa on pitkäaikaisia ​​konflikteja.

Selvä enemmistö väkivallantekoon syyllistyneistä on nuoria miehiä syrjäytyneiltä alueilta, joilta sosiaaliset toiminnot, kuten poliisiasema ja yhteiskunnan palvelut, ovat kadonneet.

– Tärkeä selitys väkivallalle on suuri eristyneisyys asuinalueilla, kouluissa ja epäonnistunut integraatio, Salihu sanoo.

Mutta se ei ole koko selitys verrattuna sellaisiin maihin, kuten Saksa, joissa on ollut lähes yhtä paljon maahanmuuttoa kuin Ruotsissa, mutta joissa kriminologi Manne Gerellin mukaan ammuskelut ovat vähentyneet

Uuden aikakauden rikollisuutta voidaan verrata projektiryhmiin, joissa nuoret ottavat palkkiota vastaan kertaluonteisia tehtäviä.

– Se mitä tapahtuu tässä enemmistöyhteiskunnan ulkopuolisessa elämänpiirissä on surkea selitys. Se johtaa radikalisoitumiseen tässä rikollisessa ympäristössä, jossa ihmiset alkavat pikkuhiljaa hyväksyä, että tappava voima on keino, jota voidaan periaatteessa käyttää ilman sen suurempia syitä, Salihu sanoo.

Aiemmin ampuminen oli ensisijaisesti tapa rakentaa asemaa rikollisessa ympäristössä. nyt yhteys korkeampaan asemaan ei ole enää itsestäänselvyys, Ruotsin Rikostorjuntaneuvosto Brå huomauttaa.

Kun nuoret ovat tekijöitä, he ovat harvoin yhteydessä konflikteihin, joissa ammuskelu tapahtuu.

– Siksi on tärkeää, että myös konfliktin johtavat henkilöt saatetaan oikeuden eteen ampumisen vähentämiseksi, sanoo tutkija Mariana Dufort Bråsta SVT:lle.

 

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT