Ruotsi. Poliisin rahoitusta lisätään ja ongelma-alueiden kameravalvontaa parannetaan tulevina vuosina. Nämä ovat esimerkkejä hallituksen toimenpiteistä rikollisverkostojen torjumiseksi Ruotsissa, uutisoi Aftonbladet.
– Näissä rikollisissa olosuhteissa tapahtuvan vakavan väkivallan kehityksen kääntämiseksi on vielä paljon työtä, sanoo sisäministeri Mikael Damberg (S).
Viranomaisten työhön suunnataan useita uusia tukitoimia. Vuonna 2021 määrärahat kasvavat 1,9 miljardilla kruunulla. Sisäasiainministeri Mikael Damberg esitteli toimenpiteet digitaalisessa lehdistötilaisuudessa. Toimet kohdistetaan rikollisverkostojen vastaiseen työhön.
– Vielä on paljon tehtävää vakavan väkivaltasuuntauksen kääntämiseksi näissä rikollisissa olosuhteissa. Jos katsotaan tappavaa aseväkivaltaa, se on lisääntynyt merkittävästi. Tappavan väkivaltatapausten osuus, joissa on käytetty ampuma-aseita, on yli kaksinkertaistunut viime vuosina, Damberg sanoo.
Dambergin mukaan poliisin läsnäoloa ja kameravalvontaa lisätään ongelmallisimmilla alueilla.
– Poliisiviranomaisella oli 400 kiinteää kameraa lokakuussa 2020. Viime vuoden aikana määrä on lisääntynyt noin 100 uudella kameralla. Lähitulevaisuudessa kiinteitä kameroita lisätään ja niiden lisäksi on tulossa satoja väliaikaisia kamerapaketteja, joita voidaan siirrellä aina sinne missä niitä tarvitaan, hän sanoo.
”Networks” -katsauksessa Aftonbladet on kartoittanut lähes 700 ihmistä, jotka poliisi salaisessa tutkimuksessa yhdistää 30 rikollisverkostoon Tukholman alueella.
– Tukholma tekee ison hyökkäyksen jengirikollisia vastaan. Se on aloitettu jo useita kuukausia sitten. Jengeissä on noin sata avainhenkilöä, jotka ovat tällä hetkellä pidätettyinä. Damberg sanoo.
Samalla Damberg kuitenkin myöntää, että tappavan ampuma-aseväkivallan lisääntymistä on edelleen tapahtunut Tukholmassa.
– Siellä ampuminen on lisääntynyt melkein 70 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, hän myöntää.
Poliisivoimissa työskentelee tällä hetkellä yli 33 000 työntekijää, joista noin 21 000 on poliiseja ja 12 000 siviilejä.
– Tosiasia on, että poliisiviranomaisilla ei ole koskaan ollut näin paljon työntekijöitä ja Ruotsissa on nyt enemmän poliiseja kuin koskaan. Tämä jatkuu myös tulevina vuosina. Olemme vasta puolivälissä viranomaisvoimien vahvistamisessa, Damberg sanoo tiedotusvälineille.
Kuvituskuva/arkisto.