Länsi-Uusimaa. Perjantaina 24.4. tarkastettiin Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen liikenneryhmien voimin mopoja ja moottoripyöriä Espoon, Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon alueella. Tarkastuksen saldona oli yhteensä noin 40 mopoa, joista kirjattiin seuraavat suoritteet:

9 x sakkoja
14 x rikesakkoja
18 x valvontailmoitusta

Lisäksi kolme kuljettajaa menetti ajo-oikeutensa, viisi mopoa luokiteltiin moottoripyöriksi (kahta kuljettajaa ei saatu ajosta kiinni) ja 13 moposta otettiin kilvet pois. Kahdessa mopossa oli vakavat jarruviat, eli käytännössä täysin tehottomat. Yhdestä puuttui kokonaan etujarru. Päivän aikana puututtiin myös muutamaan otteeseen liian suuriin kokoontumisiin.– Nuorten asenteissa on huomattavan paljon parantamisen varaa mopokulttuuriin liittyen. Vieläkin on havaittavissa liikaa välinpitämättömyyttä, mikä koskee sekä nuoria itseään että heidän vanhempiaan, muistuttaa ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne.

Perjantai-iltana mopoliikenne hiljeni ja vain yksittäisiä mopoja oli liikenteessä klo 22 jälkeen. Liikenneryhmät siirtyivät suorittamaan nopeusvalvontaa Länsiväylälle ja 1-tiellä. Näistä suoritteina:

7 x törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen
2 x liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja vakava piittaamattomuus
1 x rattijuopumus

Ylikomisario Aapo Isoahon mukaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitos saa keväisin ja kesällä kansalaisilta paljon palautetta ja valvontapyyntöä koskien mopoihin liittyvää häiritsevää tai vaarallista ajoa.

– Pyrimme nyt vastaamaan tähän palautteeseen tehostamalla valvontaa. Käytännössä valvonnassa puuttumiskynnys on alhainen ja rikkomuksesta seuraamuksena on vähintään rikesakko. Vakavammalla rikkomuksella on usein vaikutuksia myös nuoren ajo-oikeuteen, joka kesän alkaessa varmasti harmittaa.

Poliisi tulee jatkamaan kaksipyöräisiin kohdennettua tehostettua valvontaa vielä myöhemmin keväällä.

Mopo, josta etujarru puuttui kokonaan. Kuva: Poliisi.

Aiheeseen liittyen