Virallisesti nastarenkaiden käyttöaika päättyi tänä keväänä 9.4.2018. Sääolosuhteet olivat kuitenkin tuolloin Etelä-Suomessakin sen verran talviset, että lain edellyttämät perusteet nastarenkaiden käytölle oli pitkälle huhtikuuhun.

Nyt lumien sulettua ja säiden lämmettyä ei perusteita nastarenkaiden käytölle enää etelässä ole. Tästä huolimatta poliisi törmää Helsingissä liikennevalvonnassaan edelleen päivittäin useisiin autoilijoihin, joilla on ajoneuvossaan nastarenkaat alla.

– Nastarenkailla edelleen ajavien runsas määrä on yllättänyt meidät. Kuljettajien kannattaisi muistaa, että turvallisuudenkin kannalta paras vaihtoehto on valita keliin sopivat renkaat. Nastarenkaat pitävät jäällä, mutta asvaltilla ne pidentävät kuivalla kelillä jarrutusmatkaa, ja nastat voivat sinkoutua irti renkaista, sanoo komisario Anne Hiltunen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi on tähän asti Helsingissä antanut asiasta huomautuksia, mutta ensi viikosta alkaen poliisi alkaa kirjoittaa sakkoja. Poliisi kehottaakin kaikkia Helsingissä vielä nastarenkailla autoilevia vaihtamaan pikaisesti kesärenkaat alle.

– Renkaidenvaihdon yhteydessä kannattaa muutenkin tarkistaa renkaiden kunto. Kesärenkaan kulutuspinnan pääurien tulee lain mukaan olla vähintään 1,6 millimetriä syvät. Vesikelillä turvasuositus on 4 millimetriä, Hiltunen sanoo.

Aiheeseen liittyen