Suomeen on levinnyt uusi aikuisviihdesivustoihin liittyvä kiristyskampanja, varoittaa Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus. Keskukselle on tullut useita ilmoituksia suomalaisille lähetetyistä englanninkielisistä sähköposteista, joissa väitetään, että vastaanottajan koneelle asennettu haittaohjelma on kuvannut häntä tietokoneen kameralla samalla, kun käyttäjä on vieraillut aikuisviihdesivustolla koneen nettiselaimella.

Viestissä uhataan jakaa video muun muassa vastaanottajan työkavereille ja perheenjäsenille, ellei tämä maksa lunnassummaa. Uutta kiristysviesteissä on se, että uhkauksen aitoutta on pyritty tehostamaan mainitsemalla viestissä jokin vastaanottajan käyttämä vanha salasana.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan viestit ovat huijausta, sillä keskus ei ole löytänyt näyttöä, että viestien vastaanottajien tietokoneita olisi todella saastutettu haittaohjelmilla. Kiristysviestien lähettäjät ovat ilmeisesti saaneet salasanat jostain tietovuodosta, jossa sivuston käyttäjien sähköpostiosoitteet ja salasanat ovat vuotaneet julki verkkoon.

Viestintävirasto neuvoo viestin saaneita vaihtamaan salasanansa, jos viestissä mainittu salasana on edelleen käytössä jossain verkkopalvelussa tai järjestelmässä. Vaikka kyseinen kampanja on huijausta, voivat verkkorikolliset mahdollisesti päästä kyseisen salasanan avulla käsiksi muihin tietoihin. Itse kiristysviestiin ei kannata vastata, eikä missään tapauksessa lunnaita maksaa.

 

 

Aiheeseen liittyen