torstai, 25 heinäkuun, 2024

Norja houkuttaa ruotsalaisia jengirikollisia – ilmiö havaittu jo kaikissa poliisipiireissä

Ruotsi/Norja. Ruotsalaiset jengirikolliset ovat toimineet naapurimaissamme jo vuosikymmeniä. Suuri ero on nyt siinä, että uusi sukupolvi on tuonut mukanaan uuden väkivaltaisen käyttäytymismallin, kirjoittaa SVT Nyheter 7.7. julkaisemassaan artikkelissa.

– Se on sama väkivaltainen toimintatapa kuin me tunnemme Ruotsissa, mutta josta näkyy  nyt esimerkkejä myös naapurimaissamme, sanoo SVT:n toimittaja Diamant Salihu.

Ruotsalaisia rikollisjoukkoja on nyt kaikissa Norjan poliisipiireissä, sanoo NRK:n rikostoimittaja Sverre Holm Nielsen SVT:lle sen jälkeen, kun neljä jengimiljööseen liittyvää ruotsalaista vangittiin Oslossa sunnuntaina.

– Kaikissa Ruotsin pohjoismaisissa naapurimaissa ollaan nyt huolissaan siitä, että hekin perivät niin sanotun ”ruotsalaisen toimintamallin”, Salihu sanoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että Ruotsissa vallitseva äärimmäinen väkivalta leviää myös sen rajojen ulkopuolelle. On huolestuttavaa nähdä samantyyppistä väkivaltaa, joka ei koske vain jengirikollisuuteen osallistuvia, vaan myös heidän perheenjäseniään ja täysin ulkopuolisia.

Se, että rikolliset pyrkivät levittämään toimintaansa naapurimaihin, johtuu Salihun mukaan osittain Ruotsin äärimmäisestä väkivallasta, mutta myös siitä, että he voivat ansaita enemmän rahaa niissä myymillään huumeilla.

Norjassa on useita teorioita siitä, miksi rikolliset haluavat vakiinnuttaa siellä asemansa. Yksi niistä on se, että Norjassa on paljon rahaa. Lääkkeiden hinta on korkeampi ja palkat korkeammat, mikä lisää rahoituskiertoa.

– Ihmiset ovat varpaillaan ja herättävät keskustelua valtakunnallisessa mediassa tästä ruotsalaisten jengien muodostumisongelmasta Norjan eri kaupungeissa. Nuorten vanhempia, kansalaisyhteiskuntaa ja kaikkia toimijoita kehotetaan auttamaan, jotta jokainen tekisi rikollisten torjunnassa oman osansa, sanoo Diamant Salihu SVT:lle.

Kuvituskuva.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT