Norja. Ainakin 11 naista matkusti Norjasta Isiksen (Is) riveihin  Syyriaan. Aftenposten ja NRK ovat löytäneet näistä kuusi. Loput oletetaan kuolleiksi, kadonneiksi tai olevan tuntemattomassa paikassa.

Poliisin turvallisuuspalvelu syyttää nyt kahta sisarusta terroristijärjestöön osallistumisesta. Sisaret matkustivat Syyriaan vuonna 2013 ollessaan teini-iässä. Siellä he liittyivät julmaan terroristiryhmään IS, kertoo NRK Nyheter.

NRK:n saamien tietojen mukaan sisarukset vangittiin viime viikon lopulla. Naisilla on yhteensä kolme lasta, jotka ovat todennäköisesti myös samassa vankilassa.

– Heidät on vangittu, kertoo NRK:lle keskeisellä paikalla oleva itsehallintoviranomainen. Kyseinen henkilö ei halua kertoa enempää vankeusrangaistuksen taustoista.

Myös leirin hallinnossa oleva henkilö kertoo NRK:lle, että naiset ovat tällä hetkellä vankilassa.

Neljä muuta naista, joilla on Norjan kansalaisuus, ovat vielä Syyriassa:

  • Aisha Shazadi Kausar Bærumista yhden lapsen kanssa. Kausar siirrettiin Al Roj-leirille vuonna 2020. On aiemmin kertonut Aftenpostenille haluavansa palata Norjaan, mutta jäävänsä mielellään myös Pakistaniin. Lokakuussa 2020 hän kertoi NRK:lle pyytäneensä apua Norjan viranomaisilta. Toukokuussa 2021 Aftenposten kertoi naisen haluavan apua Norjan viranomaisilta.
  • Nainen (23) Bærumista yhden lapsen kanssa leirillä Roj. Hän on kertonut Aftenpostenille haluavansa palata Norjaan. Hän ei halua etääntyä IS:stä.
  • Nainen (27) Bærumista Al Holissa kahden lapsen kanssa. Hän on myös kertonut haluavansa palata lasten kanssa Norjaan, mutta ei ole pyytänyt apua Norjan viranomaisilta.
  • Nainen (34) Levangerista. Nainen on lapseton. Hän kuvailee aikaa terroristiryhmä IS:n kanssa elämänsä parhaaksi. Nainen on Al Holissa.

Tämä tarkoittaa, että leireillä on yhteensä neljä norjalaista lasta.

Tammikuussa 2020 oslolainen nainen kahden lapsen kanssa tuotiin kotiin Norjaan. NRK:n haastattelussa maaliskuussa 2019 hän sanoi, että hänellä oli vahva halu palata Norjaan.

Ei tiedetä, onko Norjan kansalaisia miehiä vangittu Syyriassa tai Irakissa, kirjoittaa NRK Nyheter.

Kuva: NRK Nyheter.

Aiheeseen liittyen