Norja. Norjan Kriminaalipoliisin (Kripo) suuri huolenaihe on norjalaisrikollisten lisääntyvät yhteydet ruotsalaisiin verkostoihin ja niiden kasvava esiintyminen norjalaisessa rikostutkinnassa, kirjoittaa NRK Nyheter.

Tutkimus osoittaa, kuinka ruotsalaiset verkostot liittyvät norjalaiseen rikostutkintaan.– Olen yhä enemmän huolissani, sanoo Kripon johtaja Kristin Kvigne Dagbladetille, jota NRK jutussaan siteeraa.

Järjestäytynyttä rikollisuutta esiintyy nyt kaikilla poliisipiireillä Norjassa.

– Sitä on kaikkialla, eikä se ole enää suurkaupunki-ilmiö, sanoo Kristin Kvigne.

Hän on johtaja Kripossa, joka on Norjassa Ruotsin poliisin Noan kansallisen operaatio-osaston vastine. Sen jälkeen kun EncroChat ja Sky CC purettiin, Kripo on pystynyt kartoittamaan yli 50 rikollisverkostoa Norjassa.

Tämän seurauksena poliisi on nyt onnistunut luomaan yksityiskohtaisen kuvan maan rikollisverkostoista, jotka ovat puolestaan yhteydessä ulkomaisiin rikollispiireihin. Joitakin norjalaisia ryhmiä johtavat ihmiset Espanjassa ja Marokossa.

Mutta suuri huolenaihe Kripon kannalta on yhteys ruotsalaisiin verkostoihin ja niiden esiintyminen norjalaisessa rikostutkinnassa.

Kvigne uskoo, että Norjan poliisiviranomaiset ja Ruotsin poliisiviranomaiset ovat selvillä siitä, että Ruotsissa tilanne pääsi kehittymään liian pitkälle. Lisääntynyttä väkivaltaa näissä verkostoissa ei ole saatu hallintaan.

– Olen yhä enemmän huolissani, koska näemme yhteyksiä ruotsalaisten rikosympäristöjen ja Norjan tapausten välillä. Ruotsalaisia rikollisia käytetään esimerkiksi välittäjinä tai ryhmien auttajina, hän kertoo.

Toimivatko he palkkasotureina?

– Kyllä, se on ”rikoksia palveluina”. He ovat myös erikoistuneet väkivaltaan. Mainitsematta nimiä tai tutkimuksia, voin sanoa, että näemme ruotsalaisten tekijöiden ja norjalaisten tapausten välillä yhteyden, hän sanoo.

Kristin Kvigne näkee Kripon uuden tutkimuksen onnistuneen järjestäytyneen rikollisuuden vastaisessa työssä. Hän korostaa, että on tärkeää, että poliisi työskentelee sitä henkilöä tai niitä henkilöitä vastaan, jotka pitävät lankoja käsissään korkealla tasolla.

– Ehkä Ruotsi voi olla esimerkki siitä, että laitettiin niin paljon resursseja katutasolle, ettei ollut resursseja löytää varsinaista pääsyyllistä, hän sanoo.

Kripon nyt keräämä materiaali on tärkeä osa rikollisverkostojen vastaista työtä, mutta osoittaa myös sen etenemisen hillitsemisen tärkeyden. Pelätään, että järjestäytynyt rikollisuus alkaa käyttää valtaa Norjan valtiossa.

Järjestäytynyt rikollisuus ylätasolla on yleensä näkymätöntä, eikä se varsinaisesti häiritse ketään, mutta häiritsee silti, koska siihen liittyy yhteiskuntaan liittyviä näkymättömiä lankoja, Kristin Kvigne sanoo.

Kuvituskuva.

Aiheeseen liittyen