sunnuntai, 21 heinäkuun, 2024

Norjan turvallisuuspoliisi: Venäjän rajan yli tulleilla siirtolaisilla on ollut vakoilutehtäviä

Norja. Osalla Venäjän ja Norjan rajan vuonna 2015 ylittäneistä siirtolaisista oli vakoilutehtäviä, Norjan turvallisuuspoliisi (PST) kertoo NRK Nyheterin tänään (7.1.)  julkaisemassa artikkelissa.

NRK:n saamien asiakirjojen mukaan vuonna 2015 lähes 5 500 turvapaikanhakijaa ylitti rajan Venäjältä Norjaan Muun muassa syyrialaiset, afgaanit ja irakilaiset pyöräilivät viikoittain rajan yli sadoittain Storskogin raja-aseman kautta.

Sekä PST että tutkijat uskovat, että heitä uhkailtiin tai huijattiin suorittamaan erilaisia Venäjän antamia tehtäviä.

Turvapaikanhakijoiden joukosta PST löysi henkilöitä, jotka oli lähetetty ulkomaisten valtojen tiedustelupalvelujen toimesta. Ihmiset otettiin valvontaan, mutta PST ei halua paljastaa heidän kansallisuuttaan.

PST:n mukaan asia on erittäin ajankohtainen, sillä he näkevät edelleen, että Norjaan matkalla olevia siirtolaisia ​​värvätään laittomiin tiedustelutehtäviin. PST:n vastavakoiluosaston päällikkö Atle Tangen kuitenkin uskoo, että pidätettyjä ei voida kutsua vakoojiksi.

– He eivät ole olleet tiedusteluagentteja perinteisessä mielessä, vaan ihmisiä, jotka tiedustelupalvelut ovat huijanneet tai uhkailleet suorittamaan tehtäviä heidän puolestaan.

Oslon puolustusalan tutkimuslaitoksen Venäjä-tutkija Karen-Anna Eggen ei ole yllättynyt PST:n tiedoista.

– Vuoden 2015 pakolaisvirta on varmasti asia, josta venäläiset ovat hyvin todennäköisesti tajunneet, että voivat jossain vaiheessa käyttää heitä palvelemaan omaa etuaan, hän sanoo NRK:lle.

Hän uskoo myös, että sitä mahdollisuutta on saatettu käyttää Norjan stressinsietokyvyn testaamiseen.

Eggen uskoo, että vuoden 2015 tapahtumia Norjassa voidaan pitää testinä uusiin tapahtumiin, kun pakolaiset alkoivat viime vuonna pyöräillä Suomen rajan yli.

Hän uskoo myös, että siirtolaisia ​​on saatettu uhkailla, että he eivät pääse rajan yli elleivät suostu tekemään yhteistyötä Venäjän kanssa.

Kuva: NRK Nyheter.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT