lauantai, 24 helmikuun, 2024

Norjassa  viime vuonna ennätyskorkeat luvut kunniarikoksissa

Norja. Vuonna 2023 saavutettiin uusi tapausennätys kunniarikosten määrässä Norjassa, kertoo NRK Nyheter.

Julki tulleet 1 137 tapausta koskevat muun muassa uhkailua, väkivaltaa, tahattomasti ulkomailla olevia henkilöitä ja pakkoavioliittoja.

Tapausten määrä kasvoi 30 % vuodesta 2022. Ja määrät ovat kolminkertaistuneet vuodesta 2015. Luvut osoittavat, että kunniarikokset ovat yhteiskunnallinen ongelma Norjassa.

Kriposin poliisilakimies Terje Bjøranger uskoo, että luvut kertovat myös siitä, että tapauksia on itse asiassa huomattavasti enemmän. Kaikki tapaukset eivät koskaan tule viranomaisten tietoon.

NRK julkaisee Brennpunktin dokumenttisarjan Honor. Se osoittaa, kuinka nuoret norjalaiset tytöt elävät pelossa, että heidän vanhempansa löytävät ja tappavat heidät.

Yli 70 prosenttia tapauksista koskee tyttöjä. Ja ensimmäistä kertaa enemmän tapauksista  koskee lapsia kuin aikuisia.

Tilasto kertoo myös siitä, millaista maataustaa tapaukset koskevat. Syyria on tilastojen kärjessä. Myös Irak, Pakistan ja Somalia ovat näkyvästi edustettuina tapausten joukossa.

Tapausten lisääntyminen voi tarkoittaa ainakin kahta asiaa: sitä, että yhä useammat ihmiset kokevat kunniarikoksia. Tai myös sitä, että yhä useammat ihmiset uskaltavat puhua siitä, mitä yhteiskunnassa viranomaisilta salassa tapahtuu, toteaa NRK.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT