perjantai, 6 joulukuun, 2024

Nuorille pikakurssi mönkijöiden maailmaan poliisin videosarjan ja tietopaketin avulla

Mönkijöiden varusteissa ja ajossa näkyy tien päällä paljon puutteita. Tänä keväänä Länsi-Uudenmaan poliisi valottaa mönkijäkuljettajille ja heidän huoltajillensa keskeisiä asioita kanavillaan. Tämä tiedote sisältää tärkeimmät huomiot, ja lisäksi voit tutustua aiheeseen lyhyiden videoidemme avulla.

Onko lähipiirisi nuori hankkinut ensimmäiseksi kulkupelikseen mönkijän? Onnittelut uudesta hankinnasta ja ajokortista ja tervetuloa liikenteen sekaan!

Uuteen elämänvaiheeseen liittyy hauskuuden lisäksi myös suuri vastuu omasta ja muiden turvallisuudesta. Mönkijöiden ajamiseen ja varusteisiin liittyy kuitenkin paljon epäselvyyksiä. Siksi poliisi tiivistää tähän tiedotteeseen tärkeimmät asiat, jotka mönkijöistä tulee tietää. Lisäksi julkaisemme @LUpoliisi-Instagram- ja Facebook-tileillämme videosarjan, jossa käymme perusasiat tiiviisti läpi.

T-luokan ajokortin saa ilman opetusta, joten harjoitelkaa yhdessä

Mönkijät ovat nykyään suurimmissa määrin traktoreita, ja erilaisia malleja on useita. Tässä tiedotteessa keskitymme ensisijaisesti ”koppimallisiin” traktorimönkijöihin, sillä ne ovat lisääntyneet nuorten keskuudessa viime aikoina eniten.

Yksi yleisimmistä nuorison suosimista malleista on T1B-luokan traktori. Toinen paljon esiintyvä malli on T3B-luokan traktori, johon ajo-oikeutena vaaditaan niin kutsuttu mopokortti, mikäli sen kulkunopeus on 60 km/h.

Sen sijaan T1B-mallin ajamiseen vaaditaan ainoastaan T-luokan ajokortti. Tämä tarkoittaa, että ajamiseen ei vaadita ajo-opetusta tai -koetta lainkaan. Siksi on tärkeää, että huoltajat tai muut läheiset opettelisivat nuoren kanssa, miten liikenteessä liikutaan, ellei vapaaehtoista ajo-opetusta hankita.

Traktorimönkijä pitää vakuuttaa, mutta katsastusta ei tarvitse tehdä. Tästä syystä liikenteessä näkeekin paljon laittomia muutoksia, jotka esimerkiksi autojen tapauksessa paljastuisivat katsastuksessa. Seuraavaksi tarkastelemmekin varusteita tarkemmin.

Varusteet kuntoon

Tyypillisimmin puutteet korostuvat laseissa, valoissa, renkaissa ja virittämisessä.

  • Kalvoja ja muita näkökenttää haittaavia tekijöitä ei laseissa tule olla.
  • Erilaiset valoviritykset ovat kielletty. Tällaisia viritelmiä ovat esimerkiksi valot, joissa on väärä väri, liian suuri valoteho (referenssi maksimissaan 100), pitkiä valoja väärä lukumäärä tai väärissä paikoissa. Sallittu kaukovalojen määrä on traktorissa 2 tai 4 ja niitä koskee symmetrisyysvaatimus. Eteenpäin saa näkyä ainoastaan valkoista valoa ja taaksepäin punaista (vilkut ja peruutusvalo pois lukien).
  • Renkaiden tulee olla tyyppihyväksyttyjä traktoriin. Traktoria ei lähtökohtaisesti ole suunniteltu tiellä, vaan pelloilla ja metsässä ajettavaksi. Siksi esimerkiksi tyyppihyväksyttyjä katurenkaita on haastava löytää. Rekisteriotteesta voi tarkastaa sallitut vanne- ja rengaskoot.
  • Vaikka turvavyöt olisivat asennettuna, niitä ei aina käytetä – tämä on luonnollisesti merkittävä turvallisuusriski kaikille kyydissä olijoille.

Lisäksi puutteita ajoittain näkyy ajotavassa. Mönkijällä saatetaan esimerkiksi kuljettaa liikaa matkustajia tai ajaa häiritsevällä tavalla vaikkapa koulun pihassa. Viime vuonna on mönkijällä esimerkiksi ajettu päin koulun seinää ja samalla törmätty pihalla olleeseen nuoreen. Lisäksi tältä vuodelta on jo useampi tapaus, joissa on syyllistytty törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ajamalla mönkijällä poliisia karkuun.

Aivan vääriä paikkoja ajeluun ovat myöskin moottoritiet sekä esimerkiksi Kehä 1 ja Kehä 2. Jalkakäytäville ei myöskään ole traktorilla mitään asiaa ja maastossa ajaminen vaatii aina maanomistajan luvan.

Millä liikenteessä liikutaankin, kuljettajan tulee tietenkin olla selvin päin ja jättää kännykän käyttö myöhemmäksi. Ylimääräisiä matkustajia ei tule napata kyytiin.

Poliisi puuttuu epäkohtiin – ota asioista selvää ajoissa

Poliisi puuttuu valvonnassa kaikkiin havaitsemiinsa epäkohtiin joko huomautuksen tai sakon muodossa. Mikäli esimerkiksi yksittäinen valo on epäkunnossa, saattaa kuljettaja selvitä vielä huomautuksella ja korjauskehotuksella. Sakon saa, mikäli valvonnassa havaitaan liikenneturvallisuuteen vaikuttavia puutteita tai merkittäviä viritelmiä. Ajoneuvon käyttö liikenteessä voidaan myös estää ja se voidaan määrätä valvontakatsastukseen.

Traktoreiden varusteisiin liittyviä lainsäädännöllisiä määräyksiä voi olla haastavaa löytää itse. Mikäli jokin varusteasia mietityttää, voit kysyä asiasta katsastusasemilta tai suoraan Traficomilta. Liikkeissäkin on tietoa, mutta ajoittain myyjilläkin voi olla epäselvyyttä varusteiden laillisuudesta, jolloin kaupasta saattaa tarttua mukaan jotakin, mikä on kielletty.

Mikäli asioita haluaa selvittää tarkemmin itse, on ensisijainen lähde EU-tasoinen traktorien puiteasetus ja siihen liittyvä liite (EU)2015/208.

Virittämisen seurauksina voi olla sakko, ajokielto, takavarikointi ja vakuutusmaksujen korotus

Yleisimmät nuorten käyttämät ”koppimönkijät” saavat kulkea 60 km/h hieman traktoriluokasta riippuen. Eräiden luokkien traktorit saavat kulkea 80 km/h, mutta näihin vaaditaan jo automaattisesti vähintään B-luokan ajo-oikeus.

Virittäminen niin mönkijöissä kuin mopoissakin on kielletty. Yleisin virittämisen tapa, johon poliisi törmää, on asentaa traktoriin SpeedoHealer-niminen laite. Laitteella on myös laillisia käyttötapoja, mutta virittäjät käyttävät sitä toisin. Laitteessa on yleensä kaksi asetusta: toinen on säädetty oikeaan nopeuteen ja toinen voidaan kalibroida ”rajoittamattomaan nopeuteen”.
Saatat löytää laitteeseen sisältyvän kytkimen kuljettajan läheisyyteen piilotettuna.

Tässä piilee merkittävä vaara tiellä tai maastossa ajettaessa, kun ajetaan ”satasta” kaverit kyydissä huteralla koppimönkijällä. Mikäli poliisi löytää mönkijästä kyseisen laitteen, on turha selittää, ettei käytä sitä kuin yhdellä asetuksella. Poliisi koeajaa ja toteaa huippunopeuden. Mikäli tämän yhteydessä poliisi saa nappia painamalla mönkijän kulkemaan esimerkiksi 80 km/h, on kyseessä laiton viritys.

Muitakin virittämisen keinoja toki on ja vanhempien tulisikin tarkastaa kulkunopeus ja muutenkin ajoneuvon liikennekelpoisuus aika ajoin. Kuljettajan ohella liikennekelpoisuudesta vastaa ajoneuvon omistaja ja haltija.

Seurauksena virittämisestä on sakko, ajokielto sekä viritysosien takavarikoiminen. Virityslaitteet tullaan hävittämään vähäarvoisia rikoksentekovälineinä. Usein tästä seuraa myös vakuutusmaksujen korottaminen ja ajoneuvon valvontakatsastukseen määrääminen. Mikäli laite on vanhempien omistuksessa, niin aiheuttaa koheltaminen myös heille ongelmia.

Poliisin terveiset nuorille koppimönkijäkuskeille

Poliisi toivottaa kaikki uudet kuljettajat mukaan liikenteeseen. Kehotamme samalla nuoria ja muitakin uusia kuljettajia ajamaan rauhallisesti ja liikennesääntöihin totutellen. Kuljettajan tulee ennakoida tulevia vaaratilanteita, joita liikenteessä varmuudella eteen tulee.

Pyydä rohkeasti kokeneemmilta kuljettajilta apua liikenteeseen totuttelemiseen. Taajamissa ajaminen vaatii erityistä keskittymistä ajamiseen ja muiden tienkäyttäjien, etenkin jalankulkijoiden huomioimista. Pelleily ei kuulu liikenteeseen, ja kuljettajien on hyvä muistaa, että ajaa voi ainoastaan paikoissa missä ajaminen on sallittu – myös silloin, jos kaverit yllyttävät!

Sinä kuljettajana olet vastuussa sääntöjen noudattamisesta ja vastaat seurauksista itse. Pidä järki päässä ja mieti aina etukäteen tekojesi seurauksia. Turvallista kevättä ja kesää tien päällä!

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT