Lahdessa alaikäisten nuorten keskuudessa levinnyt syksyllä huolestuttava ilmiö, jossa kiusaajalle kostetaan kiusaaminen nöyryyttävillä ja jopa uhkaavilla tavoilla. Kostotoimiin mukaan on yllytetty mukaan suuri joukko muita alaikäisiä nuoria, kertoo poliisi.
Hämeen poliisilla on tutkittavana tapaus, jossa yksi alaikäinen on joutunut pahoinpitelyn ja nöyryytyksen uhriksi. Pahoinpitelyä seurasi suuri joukko nuoria, tilanne kuvattiin ja sitä levitettiin sosiaalisessa mediassa. Tällä hetkellä poliisi tutkii tapausta rikosnimikkeillä pahoinpitely, lievä pahoinpitely, laiton uhkaus ja kunnianloukkaus.
Poliisilla on tiedossa myös toinen tapaus, jossa sosiaalisen median kanavaan on perustettu ryhmä, jossa vaaditaan ryhmän jäseniä raportoimaan yhdestä tietystä nuoresta. Ryhmässä on jopa kehotettu kohdistamaan väkivaltaa tätä nuorta kohtaan. Kaikki osalliset ovat alle 15-vuotiaita.
Kehotukset väkivallan tekemisestä ovat erittäin vakavia ja voidaan rinnastaa jopa yllyttämiseksi rikoksiin. Lisäksi jokainen ryhmään kuuluva, joka seuraa tai tarkkailee uhria voi syyllistyä vainoamiseen. Nämä kaikki ovat yleisen syytteen alaisia rikoksia. Vaikka alle 15-vuotiasta ei voi tuomita rikoksesta, on hän kuitenkin korvausvelvollinen.
Molemmissa tapauksissa on kyse kostosta. Kiusaajalle on haluttu kostaa kiusaaminen ja kostoon on yllytetty mukaan suuri joukko muita nuoria.
Poliisi seuraa aktiivisesti sosiaalisen median sisältöjä ja kykenee paljastamaan rikoksia myös digiympäristössä.
– Ei kannata tuudittautua siihen, että poliisi ei huomaisi esimerkiksi eri sosiaalisen median kanavissa tapahtuvaa häirintää, kiusaamista tai väkivallantekoja, kertoo ylikonstaapeli Tuomas Puukko Hämeen poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnosta.
”Mä vaan olin siellä”
Molemmissa tapauksissa suuressa joukossa mukana olleet nuoret kertovat usein syyksi, että olivat vain mukana vain sivustaseuraajina tai kuvaamassa tilannetta.
– Vaikka tuntuu siltä, että sivustaseuraajana on ihan ok olla, niin sivustaseuraajakin voi syyllistyä rikokseen, muistuttaa Puukko.
– Kuvaamalla väkivaltaa, ruokit väkivaltaa. Osallistumalla yllytyksiin, ruokit kiusaamista. Älä mene näihin mukaan, hän varoittaa.
Monesti nuoret eivät edes ajattele, että he voivat syyllistyä rikokseen jakamalla sosiaalisen median kanavilla kuvaamiaan videoita. Materiaalia jakamalla voi loukata osallisten yksityisyyden suojaa ja syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkausrikokseen. Lisäksi nuori voi tietämättään vaikeuttaa myös poliisin esitutkintaa.
Kiusaaminen on aina väärin
Kiusaaminen ei ole koskaan sallittavaa käytöstä. Ei niin että aloittaa kiusaamisen, mutta ei myöskään niin, että ottaa oikeuden käsiinsä ja kostaa kiusaajalle kiusaamisen. Kouluajalla tapahtuneet kiusaamistapaukset selvittää koulu ja ilmoittaa niistä poliisille ja sosiaalitoimelle. Niiden kiusaamistapausten kohdalla, jossa voidaan epäillä kiusaamisen rikkovan lakia, selvittely ja ratkaiseminen kuuluu poliisille.
Kiusaaminen nimistä rikosta ei ole, mutta monet kiusaamisen tavat ovat rikoksia. Väkivallalla uhkailu, henkinen ja fyysinen väkivalta, valheiden levittäminen ja toisen tavaroiden rikkominen ovat kiellettyjä laissa. Rikoksia voivat myös olla haukkuminen, törkeät kommentit netissä ja seksuaalinen vihjailu. Tämä koskee myös alaikäisiä. (Nuoret ja rikollisuus -palvelu, Onko kiusaaminen rikos?Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä)
Poliisi toivoo, että huoltajat olisivat kiinnostuneita lasten somekäyttäytymisestä ja siitä mitä sivustoja lapsi käyttää. Lapsi voi kohdata internetissä tai sosiaalisessa mediassa monenlaista väkivaltaista materiaalia, jonka kuluttaminen voi normalisoida väkivallan tekoja tai siihen yllyttämiseen. Väkivalta ja nöyryyttäminen ei ole normaalia ja sen kuluttamista esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tulisi rajoittaa.
Kuvituskuva.
Lisää aihesta:
Nuoret ja rikollisuus | Tietoa rikoksistaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Onko siis kiusaaminen sallittua?
Vanha tapaus vuosikymmenien takaa. Tiloihin tunkeutui läheisten asumusten nuoria ja tekivät pahaa. Poliisi ei osannut tai voinut puuttua asiaan. Siispä yksi talonmies juoksi yhden pahantekijän kiinni ja toi sisätiloihin. Siellä hurjan näjöinen talonmies hiukan kopautti nuorta ja ärjäisi: Jos vielä teitä tänne tulee, niin annetaan kunno koputtelua. Painu helvettiin.
Siihen loppui pahanteko.
Nuoriso alkaa (vihdoinkin!) heräämään todellisuuteen.