Ruotsi. Yöllä 21. tammikuuta 2020 tapahtui kaksi räjähdystä vain muutaman sadan metrin välein Kistassa ja Husbyssä muutaman minuutin sisällä.

Syytettynä ollut 22-vuotias mies vapautetaan räjähdyssyytteistä. Toisaalta käräjäoikeus tuomitsee hänet törkeän kiristyksen yrityksestä. Räjähdysten takana oli syytteen mukaan yritys saada takaisin velka avioparilta, joiden asunnot sijaitsivat kyseisissä kohteissa, kertoo SVT Nyheter.

Solnan käräjäoikeuden tuomarin Örjan Härneskogin mukaan on selvää, että räjähdykset liittyvät kiristysyritykseen, mutta ei ole näyttöä siitä, milloin, missä tai miten juuri kyseinen 22-vuotias olisi aiheuttanut räjähdykset. Hänet tuomittiin kuitenkin kiristysyrityksestä ja pahoinpitelytapauksesta kahden vuoden vankeuteen.

22-vuotiaan puolustaja, asianajaja Tobias Enochson kertoo TT: lle, että hän ei ole samaa mieltä käräjäoikeuden arvioista kiristysyrityksestä ja että siitäkin tuomiosta todennäköisesti valitetaan.

Molemmat räjähdykset tapahtuivat monen perheen taloissa, Kistassa porraskäytävässä ja Husbyssä ullakkokäytävällä. Seitsemän ihmistä, joista kaksi on lapsia, oli suoraan teon kanssa kosketuksissa olevissa huoneistoissa. Niiden lisäksi suuri joukko asukkaita evakuoitiin, ja kantajina on ollut noin 100 henkilöä. Syyttäjän mukaan tapahtuma on aiheuttanut trauman monille heistä.

Se, että Solnan käräjäoikeus nyt vapauttaa 22-vuotiaan räjähdyksistä, tarkoittaa, että hän ei maksa vahingonkorvausta miltei sadalle ihmiselle, jotka pyysivät tältä vahingonkorvausta.

– Tässä on tietysti inhimillinen näkökohta. Taloissa asuvat ovat tunteneet suurta huolta ja heille on ollut kaikin tavoin kauheaa, että räjähti yhtäkkiä talossa, jossa asut. Mutta koska emme ole löytäneet varmasti räjähdyksestä vastuussa olevaa henkilöä, emme voi tuomita vahingonkorvauksia, sanoo Örjan Härneskog.

Toista 24-vuotiasta miestä syytettiin samassa asiassa muun muassa törkeästä kiristämisestä, mutta käräjäoikeus vapautti hänet. Kuten 22-vuotias, hänetkin vapautetaan myös räjähdyksistä, mutta tuomitaan kolmen kuukauden vankeuteen huumausainerikoksista, kertoo SVT Nyheter.

Aiheeseen liittyen