Orivedellä on ammuttu toistuvasti asutusten läheisyydessä liikkunut karhu.

Sisä-Suomen poliisi pyysi 2.5.2018 Kangasalan riistanhoitoyhdistykseltä suurriistavirka-apua (SRVA) Kangasalan ja Oriveden alueella asutusten läheisyydessä vierailuja tehneen karhun karkottamiseksi. Karhu oli ollut osallisena 2.5.2018 tapahtuneessa liikenneonnettomuudessa, karhua etsittiin SRVA:n toimesta onnettomuuden jälkeen, mutta sitä ei tavattu.

Karhusta saatiin havaintoja ja ilmoituksia asutusten läheisyydestä torstain 3.5 ja perjantain 4.5 aikana.

Poliisin tehtäväannon mukaan, karhun karkottamista yritettiin koiralla ja ampuma-asetta käyttäen (ampuminen ilmaan). Karhun karkottaminen ei kuitenkaan onnistunut useista yrityksistä huolimatta. Karhu oli ollut ihmistä pelkäämätön ja se oli päästänyt riistanhoitoyhdistyksen henkilöt 30 metrin päähän, eikä se paennut vaikka karkottajat ampuivat aseella ilmaan. Karhu jäi kulkemaan Oriveden Suoaseman alueelle lähelle asutusta ja hevostalleja.

Koska karkotuskeinot eivät tehonneet eikä karhun käyttäytyminen ollut lajille tyypillistä (menettänyt ihmisarkuutensa), poliisi katsoi, että karhun käyttäytyminen ja liikkuminen rakennetussa ympäristössä aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle ja terveydelle (Poliisilaki 2.16§:n). Poliisin päätöksellä eläin lopetettiin Oriveden Pihlajamäentien varressa olevalle pellolle klo: 22.33. Uroskarhun iäksi arvioitiin noin 3-5 vuotta ja painoksi noin 120- 150 kg.

Poliisi toimittaa karhun riistantutkimusta tekevälle tutkimuslaitokselle (EVIRA Oulu).

Aiheeseen liittyen