MV-lehden perustaja Ilja Janitskin ja Venäjä-yhteyksistään tunnettu dosentti Johan Bäckman saattavat vastata syytteisiin samassa oikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuussa.

Tämän toteutuminen riippuu siitä, millaiseen ratkaisuun syyttäjä päätyy Janitskinin osalta. Syyttäjän on tehtävä Janitskinia koskeva syyte- tai syyttämättäjättämispäätös viimeistään ensi viikon torstaina, jolloin umpeutuu syytteen nostamisen määräpäivä.

Bäckmania vastaan syyte on jo nostettu. Oikeudenkäynnin käsittelypäiväksi on määrätty 13. kesäkuuta.

IS:n tietojen mukaan Janitskinin juttu aiotaan liittää samaan oikeudenkäyntiin, jos syytteitä häntä vastaan nostetaan. Tämä laajentaisi oikeudenkäyntiä huomattavasti, sillä MV-lehden vyyhti on suurempi kokonaisuus kuin Bäckmania koskevat syytteet yksinään.

Janitskin on paraikaa vangittuna epäiltynä MV-lehteen ja siinä julkaistuihin artikkeleihin liittyvistä rikoksista. Hänet luovutettiin huhtikuussa Suomeen Andorrasta, jossa hän on viime aikoina majaillut.

Epäiltyjä rikosnimikkeitä ovat törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan, törkeä kunnianloukkaus, rahankeräysrikos, salassapitorikos, laiton uhkaus, tekijänoikeusrikokset ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Bäckman puolestaan on saanut syytteen Ylen toimittajan Jessikka Aron vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Aro on yhtenä asianomistajana myös Janitskiniin liittyvässä vyyhdissä.

Lähde: Ilta-sanomat

Aiheeseen liittyen