keskiviikko, 17 huhtikuun, 2024

Pahoinpitelyrikokset lisääntyivät vuonna 2022 Lounais-Suomessa

Lounais-Suomi. Vuonna 2022 Lounais-Suomen poliisin tietoon tuli kaikkiaan noin 4 700 pahoinpitelyrikosta. Pahoinpitelyjen määrä on kasvanut yli 21 prosenttia viimeisten viiden vuoden aikana, tiedottaa Lounais-Suomen poliisilaitos.

Niin pahoinpitelyt kuin väkivaltarikokset yleensä ovat lisääntyneet viime vuosina merkittävästi Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella.

Siinä missä koronavuosina pahoinpitelyt painottuivat koteihin ja muihin yksityisiin paikkoihin, vuonna 2022 tilastoissa tapahtui muutos ja yhä useampi poliisille ilmoitettu pahoinpitely tapahtui yleisellä paikalla.

Viime vuonna Lounais-Suomen poliisi kirjasi 2 101 yleisellä paikalla tapahtunutta pahoinpitelyä, mikä tarkoittaa lähes kuutta pahoinpitelyä joka päivä. Kokonaismäärä on 17,5 prosenttia enemmän kuin koronaa edeltävänä vuonna 2019.

Kasvua selittävät osittain koronatilanteen hellittäminen ja sen myötä ravintola- ja yöelämän virkoaminen, festivaalit ja muut tapahtumat. Mutta taustalla on muutakin.

– Jo nyt on nähtävissä, että erityisesti nuorten kynnys väkivallan käyttämiseen konfliktitilanteissa on selvästi madaltunut, sanoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Risto Lammi.

Lapsille ja perheille tukea varhaisessa vaiheessa

Tilastoja synkentää erityisesti nuorten väkivaltarikollisuus. Vuonna 2022 Lounais-Suomessa poliisille ilmoitettiin 455 henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta, jossa epäilty tekijä oli alle 15-vuotias.

Määrä on 43 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna ja jopa 2,5-kertainen vuoteen 2018 verrattuna.

–  Poliisi pyrki puuttumaan tilanteeseen valvonnan ja moniammatillisen Ankkuritoiminnan avulla, mutta siitä huolimatta nuorten väkivaltarikollisuus jatkoi kasvuaan myös vuoden loppupuolella, Lammi toteaa.

Hän korostaa, että nuorten väkivaltarikollisuuden kitkemiseksi tarvitaan kaikkien viranomaisten ja yhteiskunnallisten toimijoiden yhteistyötä, mitä muun muassa Turussa on lisätty entisestään.

Lammin mukaan lasten ja heidän perheidensä tukeminen pitäisi huomioida mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Hän lisäksi muistuttaa, että väkivaltaisesti käyttäytyvät nuoret ovat lopulta hyvin pieni joukko ja joidenkin kohdalla rikoskierre on nuoresta iästä huolimatta jo hyvin pitkällä ja elämässä on monesti paljon muitakin ongelmia.

Tehostetulla valvonnalla puututtiin pahoinpitelyrikosten kasvuun

Yleisillä paikoilla tapahtuneet väkivaltarikokset painoivat nk. katuturvallisuusindeksin edellisvuotta alemmas.

Lounais-Suomen poliisi reagoi tilanteeseen lisäämällä valvontaa yleisillä paikoilla erityisesti alueen suurimmissa kaupungeissa. Toisin sanottuna poliisi on viime syksystä lähtien ollut entistä näkyvämmin esillä katukuvassa.

– Syksyn kuluessa valvonta alkoi vaikuttaa; tilanne yleisillä paikoilla rauhoittui ja pahoinpitelyt kääntyivät laskuun. Kun vielä heinäkuussa poliisille ilmoitettiin 317 yleisellä paikalla tapahtunutta pahoinpitelyä, joulukuussa niitä kirjattiin enää 151, Lammi sanoo.

Tehostetun valvonnan myötä valvontaindeksi nousi ja vastaavasti häiriöindeksi laski.

Yleisten paikkojen tehostettua valvontaa jatketaan Lounais-Suomessa ja ennalta estävän painotuksen vuoksi sen odotetaan näkyvän vuonna 2023 niin hälytystehtävien kuin rikosilmoitustenkin vähenemisenä.

Lounais-Suomen poliisilaitos esitteli medialle vuoden 2022 toimintalukuja, ilmiöitä ja tapahtumia keskiviikkona 1. helmikuuta järjestetyssä tilaisuudessa. Tässä muutamia nostoja vuodesta 2022:

  • Rikoslakirikosten määrän laskutrendi jatkui. Kaikkiaan rikoksia kirjattiin noin 4 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021.
  • Liikennerikoksia tilastoitiin lähes 13 prosenttia edellisvuotta vähemmän.
  • Koteihin (-19 %) ja kesämökeille (-7 %) tehtiin huomattavasti edellisvuotta vähemmän varkauksia.
  • Lounais-Suomessa tehtiin 8 epäiltyä henkirikosta vuonna 2022 (vuonna 2021 11 kpl).
  • Huumausainerikoksia kirjattiin noin 16 prosenttia edellisvuotta vähemmän.
  • Lounais-Suomessa oli 20 prosenttia vähemmän kotihälytyksiä kuin vuonna 2021.
  • Lupahallinnossa oli todella kiireinen vuosi: esimerkiksi passeja myönnettiin 23 prosenttia enemmän kuin koronaa edeltävänä vuonna 2019.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT