Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii törkeänä kiskontana ja törkeänä maksuvälinepetoksena tapausta, jossa miehen epäillään myyneen itse valmistamaansa alkoholia päihdeongelmaisten asumisyksikön asukkaille. Osin velaksi myydyn alkoholin pantiksi epäilty on ottanut haltuunsa pankkikortteja ja nettipankkitunnuksia, joiden kautta hän on päässyt käsiksi asianomistajien varoihin.

Myynti tapahtui henkilöautosta asumisyksikön lähistöllä

Osana Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävää toimintaa työskennellyt lähipoliisi sai useampia vihjeitä jo pidempään kestäneestä alkoholin laittomasta myynnistä. Tutkinnassa selvisi, että epäilty tapasi asianomistajia asumisyksikön lähistöllä kaikkina vuorokauden aikoina. Alkoholi kuljetettiin ostajille henkilöautolla.

Epäilty on myynyt alkoholia asukkaille osin velaksi. Velkojen perimiseksi hän oli ottanut tai saanut haltuunsa pankkikortteja ja verkkopankkitunnuksia, joilla hän nosti tai siirsi rahaa, kunnes velat oli kuitattu. Muutamien asianomistajien kohdalla summa nousi kuukausitasolla enimmillään 400 euroon.

– Muutamassa tapauksessa asukkaille oli jäänyt käyttörahaa kuukaudeksi vain muutamia kymmeniä euroja. Heitä oli uhattu väkivallalla, jos velat olisivat jääneet maksamatta, kertoo tutkintaa johtanut rikoskomisario Teemu Värtinen.

Epäilty myöntää valmistaneensa viiniä, mutta kiistää raskaimmat syytökset

Asia otettiin tutkintaan yhdessä rikostutkinnan ja ennalta estävän tiimin kanssa alkuvuodesta 2019, minkä jälkeen myyntialueelle ja epäiltyyn välittäjään kohdistettiin valvontaa. Valvonnan perusteella saatiin riittävästi näyttöä, jotta asiassa pystyttiin tekemään kiinniottoja.

Maaliskuussa 2019 poliisi takavarikoi epäillyn autosta 27 litraa itsevalmistettua alkoholijuomaa. Hänen hallustaan löytyi muistilapulla useiden eri henkilöiden pankkikortin tunnusluvut. Lisäksi hänen puhelimestaan löytyi tekstiviestejä, joiden epäillään liittyvän alkoholin välitykseen ja velanperintään.

– Kuulusteluissa epäilty myönsi valmistaneensa viiniä omaan käyttöön ja siirtäneensä rahaa asianomistajien tileiltä. Hän kuitenkin kiistää syyllistyneensä törkeään kiskontaan ja törkeään maksuvälinepetokseen, Värtinen sanoo.

Asia on siirtynyt syyteharkintaan. Epäilty on ollut asian yhteydessä vangittuna, mutta hänet on vapautettu syyteharkinnan ajaksi

Aiheeseen liittyen