Päijät-Hämeen alueella on joutunut törkeiden petosrikosten uhreiksi useita henkilöitä huhti-toukokuun aikana, tiedottaa Hämeen poliisilaitos.

Yhtenä tekotapana ovat olleet ns. valepoliisisoitot, joissa soittaja esittäytyy poliisiksi ja pyrkii saamaan tietoonsa asianomistajan pankkitilin käyttäjätunnukset ja salasanat. Useimmiten tekijä kertoo pankkitilin olevan jollain tavalla vaarassa ja perustelee tällä tietojen pyytämistä. Useammassa tapauksessa pyydettyjen tietojen luovuttaminen on johtanut useiden tuhansien eurojen menetykseen. Valepoliisisoitot ovat kohdistuneet iäkkäisiin henkilöihin.

Toisessa viime aikoina esiintyneessä tekotavassa tekijät ovat kaupankäynti-tapahtuman yhteydessä saaneet urkittua uhrin pankkitilin käyttäjätunnukset ja salasanat, minkä jälkeen niitä on käytetty tilisiirtojen tekemiseen ja ns. vahvaan tunnistautumiseen lainahakemusten tekemisen yhteydessä.

Kolmannessa esiinnousseessa tekotavassa puhelimitse yhteyttä ottava soittaja esiintyy ATK-tukena ja kertoo uhrin tietokoneeseen kohdistuvasta uhasta. Tässä tekotavassa soittaja pyytää uhria suorittamaan tietokoneellaan toimenpiteitä, jotka mahdollistavat etähallintaohjelmien asentamisen. Tekijöiden tavoitteena on tässäkin tekomuodossa tilisiirtojen tekeminen uhrin tililtä. Näissä tapauksissa soittaja on käyttänyt englannin kieltä asioimisessa.

Poliisi korostaa, että pankkitilien käyttäjätunnuksia tai salasanoja ei tule luovuttaa puhelimitse kenellekään. Salasanaa ei tule luovuttaa kenellekään ulkopuoliselle.

Läheisten olisi hyvä keskustella tällaisista asioista iäkkäiden henkilöiden kanssa, muistuttaa poliisi.

Katso poliisin opastusvideo tästä: https://www.youtube.com/watch?v=RdJNqzcUG1c

Aiheeseen liittyen