lauantai, 20 huhtikuun, 2024

Patsaita palasiksi leikanneille ja romuttamoille myyneille tuomiot ja isot korvausvaatimukset

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi miestä kahdesta törkeästä varkaudesta ja kahdesta varkaudesta kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi heidät tuomittiin maksamaan yli 250 000 euron korvaukset. Toinen tuomituista on syntynyt vuonna 1990 ja toinen vuonna 1991. Asiasta kertoo Yle.

Miehet tuhosivat viime lokakuussa Tampereen Pispalanharjulla sijainneen  kirjailija Lauri Viidan muistomerkin ja Tampereen Viinikassa lammen rannalla ollut pronssinen Kalapoika-patsas vietiin jalustaltaan.

Tuomitut miehet leikkasivat isoja paloja Lauri Viita -muistomerkistä. Teoksen hankintahinta on vuonna 1991 ollut miljoona markkaa. Rikoksen tekohetkellä sen vakuutusarvo on ollut 275 000 euroa.

Myös Lappeenrannassa Tiurun sairaalan pihaa komistanut Armas Hutrin Kurjet-veistos varastettiin lokakuussa 2023.

Tuomion mukaan miesten teot ovat olleet suunnitelmallista ja teosten arvosta piittaamatonta. Suunnitelmallisuutta osoittavat työkalujen käyttö, lava-auton käyttö anastetun omaisuuden kuljettamisessa, anastetun omaisuuden myyminen eri romuttamoille ja se, että teot on tehty yöaikaan.

Tuomion mukaan rangaistuksen mittaamisessa on arvon lisäksi huomioitava, että teosten kulttuurillinen merkitys on ollut huomattava.

Lauri Viidan muistomerkki pyritään ennallistamaan, mutta täysin alkuperäistä teoksesta ei ole mahdollista saada. Kalapoika-patsasta ei ole mahdollista ennallistaa miltään osin, kertoo Yle.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT