Hämeen poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi Hartolassa juhannusviikolla 2017 tapahtuneessa kahteen lapseen kohdistuneessa epäillyssä pahoinpitelyasiassa. Ikävät tapahtumat saivat alkunsa, kun kaksi perhetuttua noin 40 -vuotiasta rouvaa viettivät lapsineen iltaa emäntäperheen kodissa Hartolassa. Paikalle oli saapunut kylään Varsinais-Suomesta emännän ystävätär kahden peruskouluikäisen lapsensa kanssa. Perheiden miehet eivät olleet paikalla. Emäntäperheessä oli paikalla suunnilleen samanikäisiä lapsia ja näiden lasten epäillään illanvieton aikana joutuneen kylään tulleen ystävättären pahoinpitelemäksi.

Äitien illanviettoon liittyi ainakin kylään tuleen ystävättären kohdalla illan saaman ikävän päätöksen perusteella liiallista alkoholinkäyttöä. Ilta oli edennyt ystävättärien ja heidän lasten kesken leppoisasti siihen kuuluisaan viimeiseen drinkkiin asti, jonka jälkeen ystävätär oli jostain syystä ryhtynyt käyttäytymään vihamielisesti ja epäasiallisesti emäntäperheen ala-asteikäistä lasta kohtaan. Ystävätär oli verbaalisesti ryhtynyt arvostelemaan tuolle lapselle hänen ruumiinrakennettaan rumilla sanoilla ja olipa hän löytänyt rumaa ja negatiivista arvosteltavaa lapsen aktiivisuudesta ja ahkeruudestakin. Ystävättären emäntäperheen ala-asteikäiselle lapselle lausuttuja solvauksia oli esitutkinnan mukaan sen jälkeen tehostettu lapsen kohdistuneilla nyrkinlyönneillä, sormella tökkimällä ja retuuttamalla lasta hiuksista.

Pahoinpitelyn kohteeksi joutuneen lapsen äiti oli odotetusti tullut fyysisesti puolustamaan lastaan ja saanut tilanteen hetkeksi rauhoittumaan ja ystävättärensä nukkumaan. Samalla paikalle hälytettiin jo poliisikin. Ennen kuin poliisi pääsi paikalle, oli ystävätär riehaantunut uudestaan ja kohdistanut sillä kertaa aggressionsa emäntäperheen vanhempaan peruskouluikäiseen lapseen. Vanhempaa lasta hänen epäillään läpsineen kasvoihin.

Paikalle päästyään poliisi kohtasi reilusti päihtyneen ja äärimmäisen vihaisen ystävättären. Hänet otettiin kiinni kahteen pahoinpitelyyn epäiltynä ja sen jälkeen häntä lähdettiin tuomaan poliisin säilytystiloihin. Ystävätär oli poliisin kanssa vahvasti eri mieltä hänen kiinnioton tarpeellisuudesta. Omasta mielestään hän on ajokunnossa ja hän halusi ehdottomasti keskeyttää kyläilyn ja lähteä lapsineen omalla autolla takaisin kotiinsa Varsinais-Suomeen. Matkalla poliisiasemalle ystävättären epäillään syyllistyneen lievään vahingontekoon, koska hän virtsasi poliisiauton sisälle pariin kertaan. Lievän vahingonteon tutkinta päätettiin poliisissa asian kokonaisharkinnan ja jo tapahtuneen vakavan lapsiin kohdistuneen rikosepäilyn perusteella.

Kuulusteluissa kylässä ollut ystävätär piti häneen kohdistunutta rikosepäilyä mahdottomana käsittää, koska äitinä hän ei missään nimessä voisi käyttäytyä kuvaillulla tavalla ja kohdistaa väkivaltaa lapsiin. Muistinsa mukaan hän on käyttäytynyt koko illan asiallisesti. Poliisi yhtyy ystävättären käsitykseen ja ihmettelyyn, koska ystävätär ei ole niin sanotusti poliisin vanha tuttu. Poliisin tiedossa ei ole mitään sellaista, ettei ystävätärtä voisi kuvailla viimeaikoina muissakin tilanteissa esille tulleella termillä – tolkun ihminen.

Pahoinpitelyn kohteeksi joutuneille lapsille ei aiheutunut sairaalahoitoa vaativia fyysisiä vammoja. Ystävätärtä epäillään kahteen lapseen kohdistuneesta pahoinpitelystä. Esitutkintamateriaali siirtyy lähipäivinä syyttäjälle syyteharkintaan.

Aiheeseen liittyen