perjantai, 19 huhtikuun, 2024

Petokset internetissä lisääntyneet – kohteena erityisesti yli 65-vuotiaat ihmiset

Poliisihallitus tiedottaa: Poliisille ilmoitetut petosrikokset ovat lisääntyneet. Tammi-kesäkuun aikana poliisi kirjasi yli 20 000 erilaista petosrikosta. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna on yli 11 prosenttia, mikä tarkoittaa yli 2 000 rikosta.

Petosten määrän kasvu selittyy lievien petosten lisääntymisellä. Lieviä petoksia on poliisille ilmoitettu tänä vuonna noin 2 500 enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Näistä 1 600 on tehty internetissä.

– Huijaamisen tavat eivät ole muuttuneet, mutta niiden sisältö elää ja kehittyy vaikeammin tunnistettavaksi. Usein jäljet rikoksista vievät ulkomaille, samoin kuin menetetyt rahat, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo.

Yli 65-vuotiaat huijareiden suosiossa

Jyrki Aho on erityisen huolissaan yli 65-vuotiaiden uhrien määrän kasvusta internetin kautta tehdyissä lievissä petoksissa. Lukumäärä on kasvanut viime vuoteen verrattuna lähes 90 prosenttia, mikä tarkoittaa yli 200 rikosta. Kaikkiaan näitä rikoksia oli 442.

– Tässä kohderyhmässä nettipetosrikollisuuden vaikutus on suuri. Nämä rikokset ovat lisääntyneet lähes 2 000 rikoksen verran, mikä tarkoittaa yli 26 prosentin vuosimuutosta kuuden ensimmäisen kuukauden osalta, Aho sanoo.

Poliisin viesti on se, että netin käyttöä ei pidä pelätä, mutta rikollisuuden riskeistä tulee tietää. Tässä auttaa parempi verkko-osaaminen. Myös ikääntyneiden läheisten ja heidän kanssaan työskentelevien olisi erityisen tärkeää keskustella erilaisista huijaustavoista ja niiltä suojautumisesta.

Erilaisia tapoja joutua huijatuksi

Tällä hetkellä Jyrki Ahon mukaan poliisin tilastoissa esillä ovat esimerkiksi myyntipetokset, tilausansat, rakkauspetokset, yritysten nimissä tehdyt petokset ja toimitusjohtajapetokset.

Myyntipetoksissa internetissä myydään olematonta tavaraa. Henkilö löytää netistä vaikkapa huippuedullisen polkupyörän, maksaa sen kiireesti etukäteen, mutta ei saa koskaan tuotetta.

Tilausansassa tilaaja huomaamattaan sitoutuu kuukausittaiseen maksuun. Internetissä tai tekstiviestissä tarjotaan edullisesti vaikkapa uutta matkapuhelinta. Tuote maksetaan luottokortilla ja myyjälle annetaan pyydetyt identiteettitiedot. Vahingossa on tullut tehtyä sopimus, jossa maksu jostakin palvelusta tai jäsenyydestä veloitetaan tililtä joka kuukausi.

Rakkauspetokset aiheuttavat uhreilleen edelleen suurta vahinkoa niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Näitä sydäntä särkeviä kertomuksia poliisi on kirjannut tänä vuonna jo noin 120 rikosilmoitukseen. Keskusrikospoliisin mukaan vahingon ovat näissä noin 2,9 miljoonaa euroa.

Sijoituspetoksissa, joista poliisi on kirjannut noin 150 rikosilmoitusta, vahingot ovat vielä suuremmat eli noin 3,8 miljoonaa euroa. Suurimmat vahingot ovat kuitenkin aiheutuneet niin sanottujen toimitusjohtajapetosten myötä, joista on kirjattu noin 220 rikosilmoitusta, menetetyn rahamäärän ollessa noin 5,2 miljoonaa euroa.

Poliisi ja yritykset kuten posti ovat varoittaneet petollisista tekstiviesteistä, sähköposteista ja puhelimella lähestyvistä soittelijoista. Erityisesti ollaan kiinnostuneita tietokoneiden ohjelmien toimivuudesta.

– Jos joku soittaa sinulle ja kertoo tietokoneessasi olevasta ongelmasta, niin lopeta puhelu siihen paikkaan. Älä anna heidän avullasi asentaa tietokoneellesi mitään etäohjelmia, vaikka sinua kuinka painostettaisiin. Äläkä myöskään anna viesteissä pyydettyjä henkilötietojasi, varallisuus- tai tilitietojasi. Et tee varmasti niin kadullakaan, jos joku siellä niitä tulisi sinulta tivaamaan, Aho muistuttaa.

Muistilista huijauksilta välttymiseksi:

  • Kaikenlaisilta huijauksilta suojaa parhaiten terve epäluulo – Mieti heti, mikä yhteydenottajan motiivi voi olla, jos saat tavallisuudesta poikkeavan yhteydenoton ja siihen liittyy raha. Katkaise yhteys pyytäjään.
  • Pankkitunnuksia ei pidä luovuttaa kenellekään tuntemattomalle, vaikka he kertoisivat olevansa poliisista. Valepoliiseista johtuva huijaaminen elää edelleen.
  • Älä lähetä rahaa nettituttavuudelle – ihastuksellesi, vaikka tämä vetoaisi kuinka riipaisevaan tarinaan tahansa tai lupaisi suuria rahasummia.
  • Tehdessäsi kauppaa netissä: Onko hinta epäilyttävän alhainen? Onko myyjällä kiire? Soiko jokin muu hälytyskello? Varmista tuotteen olemassa olo ja tee kaupat mieluiten kasvokkain.
  • Toimitusjohtajapetosten osalta varmista, että laskuja käsittelevät työntekijät ovat tietoisia huijaustavasta. Kehittäkää tuplavarmistus maksujen oikeellisuuden tarkastamiseksi.
  • Jos olet joutunut rikoksen uhriksi, tee rikosilmoitus. Myös huijausyrityksistä on hyvä ilmoittaa poliisille.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT