keskiviikko, 6 joulukuun, 2023

Pohjola-Nordenin asiamiestä epäillään törkeästä kavalluksesta – siirtyi syyteharkintaan

Helsingin poliisi on tutkinut heinäkuusta 2021 asti tapausta, jossa Pohjola-Norden-yhdistyksen asiamiestä epäillään lukuisista rikoksista. Rikosvahinko on yli 300 000 euroa. Tutkintapyynnön teki yhdistys itse, kertoo poliisi.

Pohjola-Norden on kansalaisjärjestö, joka esimerkiksi lahjoittaa varoja pohjoismaiseen yhteistyöhön ja kulttuuriin. Yhdistyksen taustalla vaikuttaa säätiö.

Poliisi epäilee yhdistyksen asiamiestä törkeästä kavalluksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta, luottamusaseman väärinkäytöstä ja väärennyksestä. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2015–2021.

– Pääepäilty kavalsi esitutkinnan perusteella vuosia yhdistyksen rahoja. Hän toimi suunnitelmallisesti ja käytti hyväkseen itsenäistä asemaansa yhdistyksen asiamiehenä. Kokonaisuuden selvittämisessä hyödynsimme muun muassa erilaisia pakkokeinoja. Epäilty on osittain myöntänyt rikosepäilyt, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Teemu Jokinen.

Esitutkinnassa epäiltiin myös useita yhdistyksen ja säätiön vastuuhenkilöitä luottamusaseman väärinkäytöstä. Henkilöt ovat olleet merkittävissä yhteiskunnallisissa tehtävissä. Esitutkinnan perusteella heidän epäillään laiminlyöneen talouden ja hallinnon valvontaan liittyviä tehtäviään.

Kaikki vastuuhenkilöt kiistivät rikosepäilyt. Poliisi siirsi syyteharkintaan viisi epäiltyä luottamusaseman väärinkäyttöä, joista yksi koskee pääepäiltyä.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT