sunnuntai, 25 helmikuun, 2024

Poikkeuksellisen laaja korruptiovyyhti Helsingissä syyteharkintaan

Helsingin poliisin talousrikostutkinta on saanut valmiiksi laajamittaisen korruptiovyyhdin esitutkinnan. Suoritetun esitutkinnan perusteella kahta henkilöä on syytä epäillä sekä törkeästä lahjuksen antamisesta että törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa.

Yhteensä 80 lahjusten ottamista koskevaa esitutkintaa on siirretty syyteharkintaan aiemmin. Lahjusten antaminen on tapahtunut sittemmin konkurssiin asetetun yhtiön toiminnassa.

Lahjuksissa on ollut kysymys asiakasyrityksen yhteyshenkilöille annetuista tilaajalahjoista. Yksittäisen yhteyshenkilön vastaanottamien tilaajalahjojen arvo on vaihdellut 50 euron ja noin 30 000 euron välillä, riippuen asiakkaan tilausten loppusummasta.
Tilaajalahjoja on annettu sekä elintoimintaan eli yksityissektorille että julkishallintoon. Tilaajalahjat ovat olleet pääasiassa viihde-elektroniikkaa, matkapuhelimia, tietokoneita ja lahjakortteja.

– Lahjusrikoksia koskevien tilaajalahjojen arvonlisäverollinen yhteisarvo on noin 370 000 euroa. Kysymys on lahjusten arvossa sekä erityisesti lahjusten ottajien lukumäärässä mitattuna todennäköisesti yhdestä suurimmista korruptiorikoksista, arvioi tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Visa Weckström.

Arviota tukee osin myös esitutkinta-aineiston laajuus, joka pelkästään lahjusten antamista koskevilta osin on yli 7000 sivua.

Korruptiovyyhti alkoi paljastua konkurssimenettelyssä ja verotarkastuksessa tehtyjen havaintojen ansiosta. Poliisi on esitutkinnan aikana tehnyt tiivistä yhteistyötä käytännössä katsoen jokaisen Suomen poliisilaitoksen ja syyttäjälaitoksen kanssa.

Aiemmin syyteharkintaan siirretyistä 80:stä lahjusten ottamista koskevista tapauksia on jo käsitelty eri käräjäoikeuksissa muutamia kymmeniä. Valtaosa tapauksista on luettu lahjusten ottajille syyksi. Lahjusten ottamisista Poliisi on tiedottanut toukokuussa 2022: Poliisi on suorittanut esitutkinnan valtakunnallisesta korruptiorikoksesta – Poliisi.

– Lahjusten antamisen tekoaika on noin 10 vuotta, kattaen melko tarkalleen koko 2010-luvun. Vaikka korruption tunnustaminen voikin tietyissä sen muodoissaan olla jokseenkin haastavaa, olen yllättynyt, että tietääksemme vain yhdestä tässä vyyhdissä käsitellystä tapauksesta on ilmoitettu oma-aloitteisesti viranomaiselle, arvioi Weckström.

Korruption tunnistamisessa voi apuna käyttää esimerkiksi oikeusministeriön verkkopalvelua: Korruptio | korruptiontorjunta.fi

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT