Ruotsi. Kun rikollisjengien johtoa pidätetään ja tuomitaan vankilaan, se luo tyhjiön uusien valtaa havittelevien keskuuteen. Poliisi ennustaa Uppsalassa uusia valtataisteluja, vaikka alkuvuodesta ampumisissa on ollut laskeva trendi, kirjoittaa SVT Nyheter tänään (20.6.) julkaisemassaan artikkelissa.

Koska useat rikollisverkostojen johtohahmot ovat nyt joko pidätettyinä tai vankilassa, se luo tyhjiön Uppsalan alamaailmaan.  Silloin uudet, nuoret yksilöt näkevät mahdollisuuden edetä nopeasti. Vaara konfliktien eskaloitumisesta ampumisten myötä on välitön tänä kesänä, tiedustelupäällikkö Jale Poljarevius sanoo SVT:lle.– Kun haluat luoda statusta, teet sen astumalla esiin ja ampumalla, hän sanoo.

Uppsalassa on tällä hetkellä viisi tai kuusi aktiivista rikollisverkostoa Jale Poljareviuksen mukaan. Siinä on kyse löyhästi koostuvista ryhmittymistä, joiden liikkeellepanevana voimana on raha ja asema. Jengien asema saavutetaan helpoimmin kalliilla autoilla ja vaatteilla, mutta myös väkivaltaista pääomaa näyttämällä.

Kuluneen vuoden aikana poliisi on iskenyt useisiin suurempiin ryhmiin, jotka odottavat nyt tuomioita, oikeudenkäyntejä tai syytteitä.

– Tyhjiö on syntynyt. Ja siinä tilanteessa monet rikolliset haluavat ottaa urallaan askelen eteenpäin, hän sanoo.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla Uppsalassa lasketaan neljä vahvistettua ampumista, mikä on paljon vähemmän kuin ennätysvuonna 2019, jolloin tilinpäätös oli noin 30.

– Nyt on vaarallista istua, lyödä rintaan ja sanoa, että olemme päässeet maaliin. Koskaan ei voi tehdä niin. Jengien lopullinen murtaminen on mukava poliittinen iskulause, mutta sitä ei voida saavuttaa – aina tulee uusia, Jale Poljarevius sanoo SVT:lle.

Kuva: SVT Nyheter.

Aiheeseen liittyen