lauantai, 9 joulukuun, 2023

Poliisi ja vapaaehtoinen pelastuspalvelu harjoittelivat Kuopiossa – tositilanteitakin sattui

Kuopiossa järjestettiin 16.9. ”Valmiuslauantai” -niminen tapahtuma, jossa alueen vapaaehtoiset pelastajat harjoittelivat yhdessä poliisijohtoisessa harjoituksessa.

Itä-Suomen poliisi, vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa), Pelastuskoirat Pohjois-Savo, SPR Kuopio, Kuopion lentäjät ja Kuopion järvipelastajat harjoittelivat yhdessä Kuopiossa 16.9. järjestetyssä ”valmiuslauantai” -nimisessä etsintä- ja pelastusharjoituksessa.

Yleisöllä oli mahdollisuus seurata harjoitusta suorituspaikoilla sekä Kuopion matkustajasatamassa järjestettyä etsintäesitystä. Esityksessä oli alunperin tarkoitus ensin etsiä vesistöön jätetty nukke, mutta sää esti lentämisen alueella turvallisuussyistä ja esitys typistyi veden varassa olleen pelastamiseen. Itä-Suomen poliisin somessa pystyi seuraamaan päivän tapahtumia tarinassa.

Harjoituspäivä alkoi tositilanteella, kun harjoitusrastia järjestämässä ollut vapepalainen löysi sattumalta maastosta kaupunkialueelta henkilön, joka oli tuupertunut ja kylmissään. Henkilölle laitettiin lämpöpeitto ylle ja paikalle hälytettiin ensihoitoyksikkö, joka kuljetti henkilön sairaalaan.

Etsintä- ja pelastusrasteilla harjoiteltiin paitsi tilanteen johtamista, mutta myös lentopelastukseen liittyviä asioita, etsintää koiralla, vesistöetsintää ja maastoetsintää. Lisäksi jaettiin tietoa ja taitoa, jotta yhteinen suorituskyky kehittyisi tosi tilanteita varten.

Harjoitukseen osallistui noin 50 vapaaehtoista ja poliisipartioita.

Päivän harjoitus jouduttiin keskeyttämään joidenkin osalta kun Pohjois-Savoon tuli todellinen etsintätehtävä. Vapepan viranomaistarkastettu koira ja vapaaehtoisia lähti hoitamaan tätä etsintää poliisin johdolla.

– Poliisin kannalta yhteistyö ja harjoittelu vapaaehtoisten kanssa on todella tärkeää. Opimme toisiltamme ja kehitämme tilannekuvan ylläpitoa ja tehtävään liittyvää viestintää, sanoo Itä-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Jussi Taskinen.

Taskinen johti etsintäharjoitusta päivän ajan.

– Valmiuslauantain ajatus oli alunperin se, että olemme valmiina auttamaan etsintätehtävällä, vaikka kesken harjoituksen, mikä sitten tulikin todeksi, sanoo Vapepan Kuopion paikallistoimikunnan puheenjohtaja Jouni Nuutinen.

– On tärkeää, että harjoittelemme yhdessä tilanteen johtamista ja että osaamme toimia todellisissa tilanteissa tehokkaasti ja ymmärrämme toistemme tarpeet ja toimintatavat. Jatkossa vastaavanlaisia harjoituksia kehitetään yhdessä saadun harjoituspalautteen avulla, Nuutinen jatkaa

– Lentopelastuksen kattojärjestö Suomen Lentopelastusseura, oli mukana kouluttamassa vapaaehtoisia. Lentokoneen käytöstä etsinnällä käytiin läpi sen mahdollisuudet ja rajoitteet. Samalla kehitettiin viestintään ja poliisi dronen ja lentokoneen käyttöön liittyviä yhteistoimintoja, sanoo harjoituksen ilmatoiminnan tehtävänjohtaja Tiina Pirttimäki Kuopion lentäjistä.

– Vapaaehtoistoiminta kaipaa tekijöitä myös jatkossa, joten yleisön paikalla olo ja somessa näkyminen on hyvä asia myös järvipelastuksen jatkumisen kannalta. Maastossa ja järvellä toiminen vaatii jatkuvaa harjoittelua, jota järvipelastajissa tehdään viikoittain. Tällainen yhteisharjoitus tuo meille lisää tietoa muilta toimijoilta ja harjoittelu tekee mestarin, sanoo Kuopion Järvipelastuksen puheenjohtaja Hanna Venäläinen.

Päivän teema ” Jaettu tieto, jaettu taito – yhteinen toimintakyky” toteutui eri toimijoiden mielestä hyvin.

Kuvituskuva, ei liity tapaukseen.

 

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT