torstai, 25 huhtikuun, 2024

Poliisi jakoi ennätysmäärän sakkoja drone-lennättäjille EU-kokousten aikana

Helsinki. EU:n epävirallisen ministerikokouksen aikana 10.–12. heinäkuuta Helsingissä rikottiin ilmailukieltoja poikkeuksellisen paljon. Yhteensä kahdeksan henkilöä lennätti lennokkiaan kielletyllä alueella: kuusi tilapäisellä lentorajoitusalueella ja kaksi pysyvillä lentokieltoalueilla.

Kaikissa havaituissa tapauksissa poliisi sai lennättäjät kiinni, ja heille määrättiin rikkeistä sakot.

– Tämän vuoden kokousten aikana on tyypillisesti jaettu muutamia sakkoja tilapäisten ilmailurajoitusten rikkomisesta. Tuntemattomasta syystä huolimattomia lennättäjiä oli tällä kertaa liikenteessä poikkeuksellinen määrä, kertoo ylikomisario Sami Hätönen, joka vastaa poliisin miehittämättömästä ilmailusta EU-kokousten aikana.

EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvien kokousten aikana ilmailua rajoitetaan kokouspaikan ympärillä tilapäisellä lentorajoituksella. Lisäksi Helsingissä on useita pysyviä lentokieltoalueita, joissa droneja ei saa lennättää.

Kielletystä ilmatilasta pitää pysyä poissa

Tilapäisillä ja pysyvillä lentokieltoalueilla ei sallita viranomaistoiminnan lisäksi muuta ilmailua ilman erityistä lupaa. Sekä lentotyötä tekevien että lennokkiharrastajien pitää pysyä poissa kielletystä ilmatilasta. Poikkeuslupia ei myönnetä tilapäisille lentorajoitusalueille. Poliisi valvoo alueita tarkasti ja puuttuu kaikkiin rikkomuksiin matalalla kynnyksellä.

– Ilmailua rajoitetaan pysyvästi tai tilapäisesti tietyillä alueilla turvallisuussyistä. Sellaisia ovat esimerkiksi ydinvoimalat ja valtionhallinnolle tärkeät alueet. Finlandia-talon ympärille perustetun lentorajoitusalueen tarkoituksena on tietysti kokousten turvallisuuden takaaminen. Lisäksi poliisilla on alueella ajoittain vilkastakin lentotoimintaa. Siksi lentorajoitusten noudattaminen on tärkeää, Hätönen perustelee.

Pysyvät kieltoalueet on listattu Traficomin ylläpitämälle droneinfo.fi-sivustolle ja Droneinfo-sovellukseen. Droneinfo-sovellukseen ei kuitenkaan päivitetä tilapäisiä lentorajoituksia. Huoleton lennokin lennättäminen voi siis tulla harrastajalle kalliiksi. Tulevien EU-kokousten yhteydessä lennättäjien kannattaa siis olla erityisen tarkkaavaisia.

– Harrastajien näkökulmasta on harmillista, että tilapäisiä lentorajoitusalueita ei näy muuten niin mainiossa Droneinfo-sovelluksessa. Vastuullinen lennättäjä selvittää kuitenkin rajoitusalueet etukäteen esimerkiksi poliisin tiedotteista tai muista tarjolla olevista tietolähteistä. Ajan tasalla oleva tieto löytyy aina ais.fi sivustolta, mutta sen sisältämän tiedon tulkitseminen saattaa olla satunnaisille harrastajille vaikeaa. Poliisi on omassa lentotoiminnassaan havainnut alan harrastajan ylläpitämän aviamaps.com-sivuston helpoksi ja luotettavaksi tietolähteeksi. Helsingissä tiedotamme näistä poikkeuksista myös Twitterissä, kertoo Hätönen.

Seuraava EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvä kokous järjestetään 17.–19.7. 2019. Helsingin poliisi tiedottaa lähempänä kokouksen aikaisista tilapäisistä lentorajoituksista.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT