Ruotsi. Poliisipartio pysäytti mopolla liikkeellä olevan kaverin Göteborgissa. Kaksikymmentä sekuntia myöhemmin kymmenkunta miestä, joista monet tunnettiin alueen rikollisjoukoista, olivat yhtäkkiä ympäröineet poliisit, kertoo Aftonbladet.

Lehden saama video osoittaa, kuinka miehet hallitsevat tilanteen täydellisesti, eivätkä välitä poliisipartion toistuvista määräyksistä perääntyä, vaan uhkaavat heitä väkivallalla. Kyseinen tilanne rauhoittui vasta, kun poliisi sai paikalle vahvistuksia. Ainakin yhtä miehistä epäillään nyt virkamiehen uhkaamisesta.

Suur-Göteborgin poliisipäällikkö Erik Nord toteaa lehdelle, että poliisin työssään kokemalla uhalla on ollut seurauksia.

-Toisinaan poliisi ei voi puuttua tilanteisiin, koska ei halua altistaa itseään väkivallalle tai toimia tavalla, jolla ei ole tehoa, hän sanoo.

Poliisiliiton puheenjohtaja Katharina von Sydow toteaa, että poliisiin kohdistuvat uhkailut ovat viime aikoina tulleet henkilökohtaisemmiksi ja kohdistuvat yhä useammin myös poliisin elämänkumppaniin tai lapsiin.

Ammattiliitto haluaa nyt, että poliisi voisi hoitaa tehtäväänsä täysin nimettömästi. Eli ei tarvitsisi enää tunnistaa itseään nimellä ja sosiaaliturvatunnuksella.

– Kollegoihini kohdistuva paine on pahentunut, ja sitten tarvitaan suojaa, ei pelkästään ulkoisessa palveluksessa olevien poliisien, vaan myös raporttien valmistelijoiden ja tutkijoiden kohdalla, sanoo  Katharina von Sydow Aftonbladetille.

Jos poliisi olisi tuntematon ja käyttäytyy itse huonosti, miten näet sen riskin, että siitä ei voida sitten ilmoittaa tai ei ilmoiteta?

– On tietysti erittäin tärkeää, että avoimuutta noudatetaan, mutta tämä voidaan ratkaista siten, että jokaisella poliisilla on henkilökohtainen tunnus ja etunimi henkilötodistuksessa.

Tärkein toimenpide jengien otteen hallitsemiseksi on kuitenkin se, että poliiseja on enemmän, von Sydow sanoo.

– Silloin ei kahden poliisin tarvitse puuttua tilanteisiin näillä vaarallisilla alueilla. Jos yhden partion sijaan olisi kuusi poliisia, tilanne on täysin erilainen, hän toteaa Aftonbladetille.

Rikolliset Göteborgissa ovat muun muassa asettaneet esteitä ”alueilleen” valvomaan, kuka tulee sisään ja menee ulos.

Kuvassa Suur-Göteborgin poliisipäällikkö Erik Nord.  Kuva: Aftonbladet.

Aiheeseen liittyen