Huijareita ja petostelijoita liikkuu niin internetissä kuin elävässä elämässäkin. Poliisi kertoo kymmenen esimerkkiä huijauksista, joita on viime aikoina tapahtunut. Esimerkeistä löytyy myös jokaiseen liittyvä opetus. Lue ja ota opiksi!
1) Internetissä liikkuu lipeviä henkilöitä, jotka etsivät sopivia henkilöitä viestinvaihtoon. Kohde voi viestittelyn lomassa ihastua ja rakastua, mutta tapaamisen esteenä on raha. Sitä pitäisi kohdehenkilön lähettää ihastukselleen, jotta tapaaminen onnistuisi. Rahaa pyydetään esim. viisumi- ja matkakuluihin. Jos pyytäjä onnistuu saamaan rahaa, luvassa on seuraavaksi yllättävä este. Ja rahaa tarvittaisiin lisää. Tosiasiassa ainoa asia, mikä liikkuu maasta toiseen, on vain raha, ei rakkaus. Opetus: Vain aakkosissa raha tulee ennen rakkautta.
2) Nuoria houkutellaan lähettämään paljastavia kuvia tuoreelle nettituttavuudelle, onhan se kutkuttavaa. Jos tämä tuttavuus saa sellaisia, keskustelun sävy voi muuttua nopeasti ja tuttavuus uhkaa levittää kuvia eteenpäin, jos kuvien lähettäjä ei suostu maksamaan esimerkiksi sataa euroa. Opetus: Älä levitä itsestäsi paljastavia kuvia missään.
3) Oletko törmännyt sähköpostiin, että suuri arpajaisvoitto on osunut juuri sinun kohdalle? Klikkaa vain tätä linkkiä ja anna pankkikortin tietosi tai maksa voiton verot, niin koko potti on sinun. Mahtavaa! Opetus: Arpajaisissa voi voittaa vain silloin, jos niihin osallistuu.
4) Erilaisia sijoituspetoksia yritetään myös tehdä netissä ahkerasti, erityisesti uusiin kryptovaluuttoihin liittyen. Niissä on huimia voittolupauksia, jotka eivät koskaan toteudu. Opetus: älä sijoita mihinkään, mitä et aidosti ymmärrä – etenkään tuntemattoman nettituttavuuden kehotuksesta.
5) Netissä voi huomata yksityisellä myyntipalstalla myynnissä harvinaisen edullisen kännykän. Viidensadan luurin saisi just nyt satasella! Otat myyjään yhteyttä, okei olit eka, mutta kyselyjä on tullut paljon. Myyjä pyytää maksamaan 50 euroa ”varausmaksua”, niin luuri on sinun. Ja sinä maksat. Sitten viestittelet myyjälle lisää kauppojen hoitamisesta loppuun, mutta hän ei vastaa. Ei hän ehdi, hän tekee samanmoisia kauppoja kymmenen muun kanssa. Opetus: Maksa vasta sitten, kun tuote on sinulla.
6) Olet pankkiautomaatilla, ja huomaat maassa setelin. Kumarrut nostamaan sitä, ja lähellä ollut henkilö vaihtaa pankkiautomaatissa olleen korttisi toiseen korttiin. Toki hän on onnistunut seuraamaan, mikä on pin-koodisi. Ja kohta tiliäsi yritetään tyhjätä toisaalla. Opetus: Hoida oma pankkiasiasi ensin loppuun näpyttelysi suojaten. Vasta sen jälkeen mieti jonkun toisen rahan palauttamista poliisin löytötavaratoimistoon.
7) Kotisi oveen koputetaan ja sinulta pyydetään vettä, joko itselle tai vaikka auton pissapoikaan. Kysyjä tulee sisälle, kun ystävällisesti menet hakemaan vettä. Ja hän häipyy yhtä nopeasti kuin tulikin, mukanaan esim. lompakkosi tai käsilaukkusi. Tai kysyjän auto on hajonnut, ja hän pyytää päästä asuntoosi lämmittelemään…Opetus: Kyllä auttaa voi, mutta sinun ei tarvitse päästää tuntemattomia asuntoosi.
8) Ystävälliseltä vaikuttava tuntematon henkilö tulee halailemaan sinua. Kenties parikin. Et pysty vapautumaan heti halituksesta. Ja hetken päästä huomaat korusi/lompakkosi/kännykkäsi kadonneen. Opetus: Sano selkeästi ei, kierrä kauempaa, huuda tarvittaessa apua.
9) Kadulla voi tulla vastaan myös ”turisteja”, jotka kysyvät tietä tms. ja levittäytyvät ympärillesi / tulevat ravintolapöytään ja levittävät kartan pöydälle tietä kysyäkseen. Kun kartta kerätään pois, samalla voi lähteä arvoesineet pöydästä. Opetus: älä päästä outoja ihmisiä ”iholle” / itsesi ja omaisuutesi väliin.
10) Ja sitten on vielä ne valepoliisit, soittaja esittäytyy poliisisiksi ja kertoo, että on saanut selville, että rikolliset ovat juuri tyhjäämässä uhrin tiliä, mutta jos uhri antaisi nyt verkkopankkitunnuksensa, teko voitaisiin vielä estää. Opetus: Poliisi ei koskaan, ei koskaan kysy verkkopankkitunnuksiasi.