Lounais-Suomen poliisilaitoksella on ollut tutkinnassa tapahtumat, mitkä tapahtuivat Turussa 6.10.2018 eräässä juhlien pitopaikassa.

Poliisi sai Hätäkeskukselta tehtävän mennä tapahtumapaikalle, koska sairaanhoitohenkilökunta hälytti poliisin paikalle useiden päihtyneiden nuorten takia. Poliisi totesi saapuessaan paikalle, että satoja alaikäisiä päihtyneitä oli paikalla, juhlatilassa oli runsaasti tyhjiä alkoholijuomia ja juhlien järjestyksenvalvontaa ei ollut hoidettu lain vaatimalla tavalla. Poliisi keskeytti tilaisuuden ja takavarikoi tilaisuuden pääsylipputulot.

Esitutkinnassa selvisi, että kyseiset juhlat olivat järjestäneet alle 18-vuotiaiden muutaman hengen nuoren porukka. Heidän epäillään laiminlyöneen kokoontumislain vaatiman ilmoituksen yleisötilaisuudesta, sekä rikkoneen alkoholilain määräyksiä sallimalla alkoholin nauttimisen yleisötilaisuudessa. Lisäksi heidän olisi kuulunut tehdä pelastussuunnitelma.

Paikan vuokranantajaa epäillään alkoholirikkomuksesta. Esitutkinta on päättynyt ja tapaus on siirtynyt syyteharkintaan.

Poliisi muistuttaa, että yleisötilaisuuden (mm. huvitilaisuus) saa järjestää kokoontumislain mukaan täysivaltainen henkilö, yhteisö tai säätiö. Vajaavaltainen saa järjestää tilaisuuden yhdessä täysivaltaisen kanssa. Yleisötilaisuudesta tulee tehdä poliisille ilmoitus viimeistään viisi vuorokautta ennen tilaisuutta esimerkiksi silloin, jos tilaisuuteen osallistuu suuri ihmismäärä, sillä on vaikutusta yleiseen järjestykseen tai turvallisuuteen, tai liikenteen sujuvuuteen. Lisäksi yleisötilaisuuden järjestämiseksi tarvitaan aina alueen omistajan tai haltijan lupa.

Poliisi pyytää tulevaisuudessa vastaavanlaisista tapahtumien järjestelyvastuissa olevia henkilöitä olemaan yhteydessä poliisiin tekemällä ilmoituksen yleisötilaisuudesta. Poliisi on valmis antamaan ohjeita ja neuvoja tilaisuuksien järjestelemiseksi lainmukaisesti. Yleistä linjanvetoa erilaisista tapahtumista ei voida antaa, sillä tilaisuudet ovat aina erilaisia ja harkinta tehdään tapauskohtaisesti.

Aiheeseen liittyen