Poliisi. Ampuma-aseet liittyvät enenevissä määrin poliisin tehtäviin. Osa aseista on aitoja, osa aidoilta näyttäviä replikoita. Jokaiseen tehtävään, johon liittyy aseita, poliisi suhtautuu asiaan kuuluvalla vakavuudella. Tällaisilla tehtävillä poliisi kiinnittää erityistä huomiota sekä sivullisten turvallisuuteen että tehtävään osallistuvien poliisipartioiden työturvallisuuteen, toteaa Itä-Uudenmaan poliisilaitos.
– Valvonta- ja hälytyssektorin partiot, eli tuttavallisemmin kenttäpartiot, kohtaavat tehtävillä henkilöitä, joiden käytös ei ole soveliasta ampuma-aseluvan omaavalle. Henkilön ollessa epäiltynä rikokseen, kuten esimerkiksi laittomaan uhkaukseen, väkivaltarikokseen, huumausaineiden käyttöön tai vaikka törkeään rattijuopumukseen, huomioi kenttäpartio tehtävää suorittaessaan myös sen, onko henkilöllä aselupia. Jos henkilöä epäillään esimerkiksi edellä mainituista rikoksista, niin partio ottaa tehtävän yhteydessä haltuunsa myös aseet ja aseluvat. Tämän jälkeen poliisi tekee uuden lupaharkinnan, kertoo komisario Kimmo Klemetti.
Toisinaan kenttäpartio havaitsee muun poliisitehtävän yhteydessä aseen asunnossa siten, että sen, tai ampumatarvikkeiden, säilytys on lainvastaista. Näissäkin tilanteissa poliisi puuttuu asiaan. Myös henkilön itsetuhoisuus antaa sysäyksen lupaharkintaan, kuten myös päihtymyksestä johtuvat säilöönotot.