Poliisi kertoo kirjaavansa viikoittain rikosilmoituksia, joissa kansalainen huomaa ulkomailla matkustamisen jälkeen pankkitilillään veloituksia, joita ei ole itse tehnyt. Pankkikortin tiedot on kopioitu pankkikorttia käytettäessä esim. nostoautomaatilla tai ostoksia maksettaessa.

Toinen yllätys voi tulla internetissä tehtyjen ostosten jälkeen, joissa maksutapahtumaa varten annetaan pankkikortin numero sekä pankkikortin takana oleva kolminumeroinen turvaluku. Kortin tiedot voivat päätyä tavalla tai toisella, tietomurron tai viruksen kautta, jollekin sellaiselle taholle joka hyödyntää saamiaan pankkikortin tietoja erilaisiin maksuihin ja veloituksiin. Kortilla voidaan tehdä mitä tahansa ostoksia, eri puolilla maailmaa.

Valtaosassa tapauksista kortin käyttö tapahtuu ulkomailla ja ostot kohdistuu ulkomaisiin yrityksiin. Poliisihallitus on linjannut, että pyydettäessä ulkomailta oikeusapua on harkittava onko se välttämätöntä ja mikä on sen työmäärä suhteessa mahdollisesti saatavaan hyötyyn. Omaisuusrikoksissa oikeusapupyynnön raja on useita tuhansia euroaja. Mikäli teko on tapahtunut ulkomailla, ei Suomen rikoslaki ole voimassa eikä poliisi ole toimivaltainen tutkimaan tapausta.

Pankkikortin väärinkäytöltä voi perusarkea kotimaassa elettäessä suojautua hyödyntämällä verkkopankin kautta asetettavia internet- ja ulkomaan käytön estoja. Asetukset on helppo muuttaa verkkopankin kautta tarvittaessa, mikäli on lähdössä matkalle tai haluaa tehdä ostoksia internetissä. Lisätietoja ja neuvoja kannattaa kysyä omasta pankistaan.

Aiheeseen liittyen