Ruotsi. Poliisi on antanut lisätietoa Kortedalan Utmarksskolanin pihalla tapahtuneesta väkivallanteosta. Maanantaina puoli kahden tienoissa koulun vieressä olevalla parkkipaikalla 13-vuotias hyökkäsi 12-vuotiaan oppilaan kimppuun ja puukotti tätä todistajien mukaan useita kertoja veitsellä kaulaan. Uhri sai kuolemaan johtaneet vammat.

Asiasta kirjoittaa Aftonbladet.

Myöhemmin saman päivän iltana 13-vuotias pidätettiin kotoaan. Häntä epäillään nyt murhasta.

Syyttäjä Mats Ihlbom toteaa lehdelle, että murhatutkimus suoritetaan samalla tavalla kuin epäilty olisi aikuinen sillä erolla, että syytettä ei nosteta.

Tutkimus on alkuvaiheessa, mutta se on edennyt nopeasti.

– Meillä on nyt selkeä kuva tapahtumien kulusta, sanoo Mats Ihlbom Aftonbladetille.

Viranomaisilla on myös käsitys teon motiivista, mutta sitä ei kerrota julkisuuteen.

– Onko se jotain sellaista, jonka aikuinen olisi voinut havaita ja estää?

– Se on aivan liian monimutkainen asia julkaistavaksi tällä hetkellä, sanoo Ihlbom lehdelle.

Rehtori Torbjörn Bengtssonin mukaan teko ei  johtunut mistään pitkään vallalla olleista ongelmista. Se tapahtui yhtäkkiä ja täysin odottamatta. Koulun rutiinit ovat toimineet, mutta myöhemmin tutkitaan, voidaanko jotain parantaa.

– Koulun pihalla oli aikuisia tekohetkellä. Olimme siellä kymmenen sekuntia sen jälkeen kun se tapahtui. Henkilöstöämme ei voida syyttää siitä, että se ei ole tehnyt osuuttaan tässä, Torbjörn Bengtsson sanoo vakuuttavasti.

13-vuotias ei ole pidätettynä, koska häntä ei käsitellä rikollisena. Vastuu jatkosta on sosiaalipalvelulla.

Tutkinta on suoritettava viipymättä ja saatettava päätökseen kolmen kuukauden kuluessa, koska epäilty on niin nuori. Sitten sosiaalipalvelut voivat päättää tuki- ja hoitopalveluista.

Torbjörn Bengtsson kertoo, että noin 350 oppilaan koulu on nyt surun vallassa, koska eilen iltapäivällä tuli viesti, että poika oli kuollut vammoihin.

– Samaan aikaan kun tieto kuolemasta julkaistiin tiedotusvälineissä, henkilökunta huolehti itkuisista opiskelijoista koulun pihalla. Laitoimme muistopaikan, johon kaikki koulumme pihalle kokoontuneet lapset ja vanhemmat saivat mahdollisuuden tuoda kukkia ja kirjoittaa nimensä surunvalittelukirjaan, rehtori  kertoo Aftonbladetille.

Bengtsson vakuuttaa, että yhteisön tuki on ollut vahvaa.

– Äidit ovat olleet kotona viime yönä ja leiponeet koulun henkilökunnalle Somalian sambuksia, että jaksamme huolehtia heidän lapsistaan.

Rehtori sanoo, että koulu tukee oppilaita myös monin eri tavoin.

– Yritämme puhua heidän kanssaan lähdekriittisyydestä, jotta et kuuntele mitä tahansa puheita ja luota huhuihin. Koulutamme nuoriamme olemaan suvaitsevaisia. Ja että olet syyllinen vasta kun sinut tuomitaan, sanoo Rehtori Torbjörn Bengtsson Aftonbladetille.

Kuva: Aftonbladet.

 

Aiheeseen liittyen