Kuopio. Itä-Suomen poliisi on jatkanut kahteen kuopiolaiseen kouluun (Hatsalan koulu ja Minna Canthin koulu) kohdistuneiden Jodel -viestisovelluksen kautta tehtyjen uhkausten selvittelyä. Aiemmin Hatsalan kouluun kohdistuneen uhkauksen takaa selvisi lasten vitsailu keskustelukanavalla ja nyt myös Minna Canthin kouluun kohdistuneen uhkauksen tekijä on selvillä. Tekijä on tässäkin tapauksessa alaikäinen koulun oppilas.
Tänään aamupäivän aikana tuli ilmi vielä kolmas kuopiolaiseen kouluun kohdistunut uhkaus. Samalla keskustelualustalla oli julkaistu aamupäivällä Pyörön kouluun liittyvä uhkaava viesti. Pyörön koulussa opiskelu jatkuu, mutta liikkuminen koulussa tapahtuu hallitusti varautumissyistä. Poliisi selvittelee uhkailijan henkilöllisyyttä ja on paikalla Pyörön koululla.
Suomessa poliisi suhtautuu kouluihin kohdistuviin uhkauksiin aina äärimmäisen vakavasti. Uhkauksen tultua poliisin tietoon, on poliisilla mahdollisuus käyttää erilaisia pakkokeinoja tapahtumien selvittämiseksi. Pakkokeinoista mainittakoon kiinniotot, kotietsinnät ja takavarikoinnit. Kyseessä on rikollinen toiminta, joita poliisi tutkii tapauksista riippuen joko laittomina uhkauksina tai perättöminä vaarailmoituksina. Maksimirangaistus laittomasta uhkauksesta on kaksi vuotta vankeutta. Perättömästä vaarailmoituksesta saa enimmillään vuoden vankeustuomion. Jos tekijä on alle 15-vuotias, hän ei ole teostaan rangaistusvastuussa, mutta vahingonkorvausvastuussa hän kuitenkin on. Ja lisäksi tämäntyyppisissä asioissa harkitaan välittömästä lastensuojelutoimia ja ollaan yhteydessä sosiaaliviranomaisiin.
Yleensä uhkaaja on nykyinen tai entinen koulun oppilas ja taustalla on usein ongelmia elämänhallinnassa tai mielenterveydessä. Moni uhkaaja on myös tullut kiusatuksi koulussa. Tieto tapahtuneesta sekä siihen epäillystä henkilöstä säilyy myös oman aikansa poliisin rekistereissä, millä voi olla merkitystä nuoren tulevaisuuden suhteen. Uhkailulla on aina seuraamukset, vaikka ne olisi heitetty niin sanotusti ”läpällä”. Näin ei tule toimia ja nuorten on syytä ymmärtää tämä.
Poliisi toivoo vanhempien keskustelevan lastensa kanssa koulu-uhkauksista. Koulu-uhkauksen esittäminen, vaikkakin vain ajattelemattomana vitsinä sosiaalisessa mediassa, aiheuttaa joka kerta suuren viranomaisoperaation ja sitoo runsaasti poliisin resursseja.
Myös koulun henkilökunnan ja oppilaiden arki uhkausten yhteydessä häiriintyy pahasti. Uhkaukset aiheuttavat aina ihmisissä myös erittäin paljon turvattomuuden, jopa pelon tunteita.
Miten toimia, jos havaitset koulu-uhkauksen? Kiireellisissä tapauksissa soita hätänumeroon 112. Kiireettömissä tapauksissa voit jättää tiedon havainnostasi esimerkiksi www.poliisi.fi/nettivinkki