Helsingin poliisi on tutkinut vuoden alusta saakka laajaa huumausainerikoskokonaisuutta, jossa on levitetty amfetamiinia ja Subutexia eritoten Helsingissä, mutta myös muualla Suomessa, esimerkiksi Pirkanmaalla. Kokonaisuus ajoittuu viime kesän ja tämän vuoden kevään väliselle ajalle. Poliisi otti rikoskokonaisuuteen liittyvät pääepäillyt kiinni huhtikuussa 2018.

– Epäiltyjen jäljille päästiin poliisin omien tutkimusten perusteella. Rikoskokonaisuuden esitutkinnassa on tutkittu noin pariakymmentä epäiltyä, joista kymmenen on edelleen vangittuina. Vangitut pääepäillyt ovat 20–40-vuotiaita miehiä, joita kaikkia epäillään törkeistä huumausainerikoksista. Muita noin kymmentä henkilöä epäillään pääasiassa perusmuotoisista huumausainerikoksista, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kaarle Lehmus Helsingin poliisilaitokselta.

Esitutkinnan aikana on selvinnyt, että epäillyt ovat levittäneet yhteensä noin viisi kiloa amfetamiinia ja noin 12 000 Subutex-tablettia. Tästä määrästä poliisi on takavarikoinut noin 3,5 kiloa amfetamiinia ja noin tuhat tablettia Subutexia.

Loppukäyttäjille myydyn amfetamiinin hinta on ollut noin 35 euroa per gramma. Yhdestä Subutex-tabletista on pyydetty ostetusta määrästä ja paikkakunnasta riippuen 20–50 euroa. Levitettyjen huumausaineiden rahallinen arvo on siis yhteensä 415 000–775 000 euroa.

– Suurin yksittäinen amfetamiinitakavarikko tehtiin Itäkeskuksessa. Kerrostalon rappukäytävään piilotetussa kätkössä oli noin 2,5 kiloa amfetamiinia. Suurin Subutex-takavarikko, noin 700 tablettia, tehtiin yksityisasunnossa Kontulassa.

Huumausaineiden lisäksi poliisi on takavarikoinut noin 25 000 euroa käteistä rahaa, joista 20 000 euroa yhden epäillyn kiinnioton yhteydessä. Rahojen epäillään olevan peräisin huumausainekaupoista.

Esitutkinta valmistuu lähipäivinä, ja asia siirtyy syyteharkintaan tämän viikon aikana.

Takavarikoituja huumepaketteja, joihin Subutexit oli pakattu. Oikealla paketit avattuina. Artikkelikuvassa takavarikoituja amfetamiinipaketteja.

 

Aiheeseen liittyen