torstai, 29 helmikuun, 2024

Poliisi seuraa ja paljastaa laittomien aineiden kauppaa verkossa ja sosiaalisessa mediassa

Kaakkois-Suomen poliisi on suorittanut huumausaineiden katukaupan ja verkossa tapahtuvan huumausainekaupan valvontaa Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa syksyn aikana, tiedottaa poliisi.

Valvonnan aikana eri huumausainerikoksista epäillyksi päätyi kymmenkunta henkilöä. Poliisi suoritti rikosepäilyjen johdosta myös useita kotietsintöjä. Valvonnan aikana tavoitettiin lisäksi etsintäkuulutettuja henkilöitä.

Valvonnan tuloksena takavarikoitiin eri kohteista yhteensä noin 800 grammaa amfetamiinia, 200 grammaa kokaiinia, 400 grammaa hasista, 300 grammaa marihuanaa, 150 ekstaasitablettia, yli 400 kappaletta huumausaineeksi luokiteltua lääketablettia sekä yli 4000 euroa epäillysti huumausainekaupoista saatua käteistä rahaa.

Poliisin torjuntatoimenpiteet ja kauppapaikat

Poliisi torjuu huumausainerikollisuutta sen eri tasoilla. Kadulla ja verkossa tapahtuvan huumekaupan valvonnalla pyritään torjumaan erityisesti nuorten harjoittamaa huumausainerikollisuutta ja huumeiden päätymistä nuorison keskuuteen. Valvonnassa tehtyjen havaintojen perusteella eri pikaviestisovellusten keskusteluryhmissä on myynnissä lähes kaikkia huumausaineita ja huumaavia lääkkeitä. Poliisin havaintojen mukaan Kaakkois-Suomessa on muun Suomen tapaan siirrytty pimeän verkon huumeiden myyntisivustoilta viestisovelluksiin.

Huumeet liikkuvat nuorten keskuudessa laajasti, mutta pääosin hyvin pienissä annosmäärissä. Nuorten päivittäiseen elämään kuuluu kiinteästi yhteydenpito puhelimella, esimerkiksi Snapchat viestisovelluksella. Siellä missä päivittäistä viestintää käydään, hoidetaan myös keskustelut mahdollisista huumeista tai muista päihteistä. Isompia määriä huumeita levittävät suosivat viestintää, joiden käytön uskotaan pysyvän salaisena. Tällä hetkellä suosituimpana sovelluksena laittomien päihteiden välityksessä on Telegram niminen pikaviestisovellus ja siellä päihteiden myyntiin suunnatut keskusteluryhmät.

Viranomaiset saavat kuitenkin puhelimiin kohdistettujen pakkokeinojen ja viestejä välittävien palvelimien kautta selvitettyä laajojakin kokonaisuuksia. Pääasiassa näiden kautta paljastetaan huumeita maahantuovia tai alueellisesti isoja määriä levittäviä organisaatioita. Muutaman vuoden takainen ”Silkkitie” -tutkinta kosketti kuitenkin tuhansia huumeita omaan käyttöönsä ostaneita, kun kauppapaikkaa ylläpitäneen palvelimen materiaali pääty viranomaisten tutkittavaksi ja vuosien ajalta omaan käyttöön ostaneiden henkilöllisyydet selvisivät viranomaisille.

Välitettävät päihteet

Kaakkois-Suomessa pikaviestisovellusten keskusteluryhmissä välitetään kaikkia laittomia päihteitä. Viestiryhmät ovat kuitenkin jakautuneet niin, että tietyt keskusteluryhmät tarjoavat jo otsikkonsa perusteella pelkästään huumausaineita tietyn kaupungin alueelle. Eniten nuorten suosiossa olevat vapet (sähkötupakat), niihin liittyvät tarvikkeet, tupakkakartongit, nuuska sekä virosta tuodut väkevät alkoholit ovat myynnissä niihin tarkoitetuissa omissa keskusteluryhmissä. Nikotiiniin keskittyvissä ryhmissä ei juurikaan huumeita Kaakossa myydä. Huumeita myyvissä ryhmissä jäseniä on useita satoja mutta nikotiinia välittävissä ryhmissä jopa tuhansia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suorittaman jätevesitutkimuksen mukaan kokaiinin käyttö on pääkaupunkiseudulla ohittanut jo amfetamiinin. Kaakkois-Suomessa THL:n mittauksia tehdään vain joka toinen vuosi ja seuraava mittausvuosi on vasta 2024. Vuonna 2022 amfetamiini oli vielä kokaiinia edellä, vaikka kokaiinin lisääntynyt käyttö näkyi silloin jo Kaakonkin jätevesissä. Vuoden 2023 takavarikoiden perusteella kokaiini on saavuttanut suosiossaan jo amfetamiinia.

Yhteistyötä tietoisuuden lisäämiseksi

Poliisilla on lukuisia keinoja puuttua laittomien aineiden kauppaan. Huomio kuitenkin kiinnittyy huumeita maahan ja Kaakkois-Suomen alueelle tuottaviin organisaatioihin sekä nuorten tekemään huumekauppaan. Nikotiinituotteiden luvaton välittäminen on myös rikollista ja siihen puuttumista joudutaan arvioimaan huumekaupan paljastamisen kustannuksella.

Nuorten kanssa kannattaa keskustella yleensäkin päihteiden käytöstä ja tutustua nuoren käyttämiin sovelluksiin sekä siihen mitä varten mikäkin sovellus on. Sovellukset ovat osa nuorten elämää, samoin kuin päihdekokeilut. Päihteitä haluavat ovat aina keinot siihen löytäneet, mutta nykyiset sovellukset mahdollistavat päihteiden helpomman saatavuuden etenkin nuorten osalta. Tähän on kaikkien nuorten kanssa toimijoiden syytä kiinnittää huomiota. Poliisi tekee rikoksia paljastavan työn lisäksi myös yhteistyötä koulujen ja muiden sidosryhmien kanssa tietoisuuden lisäämiseksi.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT