Ruotsi. Mopoautojen sijaan teinit ajelevat Ruotsissa A-traktoreilla, mikä on 30 kilometriä tunnissa liikkumaan rajoitettu tavallinen henkilöauto.

Viime vuoden lokakuusta lähtien Kronobergin poliisi on ottanut tekniseen tutkintaan reilut 40 ajoneuvoa. Näistä 25 on tarkastettu tänä vuonna.

Kronobergin poliisin tänä vuonna pysäyttämistä ja tarkastamista 25 A-traktorista kaikki oli viritetty niin, että ne kulkivat yhtä nopeasti kuin tavallinen auto, kertoo SVT Nyheter.

Näistä kulkuneuvoista on tiedossa mojova sakko vanhemmille SVT ennustaa.

Jeremy Siebold on Kronobergin poliisin autotarkastaja ja yleensä hän löytää viritetyt ajoneuvot. Jeremy esittelee SVT:lle vanhaa Volvo 940:ä. Se on auto, jota usein muutetaan Ruotsissa A-traktoriksi.

Auton nopeutta voidaan rajoittaa monella eri tavalla, sekä elektronisesti että mekaanisesti. Nykyään useimmiten ajoneuvo muutetaan A-traktoriksi sähköisesti pienellä laatikolla, joka on asennettu auton sytytyspuolaan.

– Tätä Volvo-mallia ohjataan sytytyspuolan kautta nopeudensäätimellä jolloin auto kulkee maksimissaan 30 km/h, Jeremy Siebold kertoo SVT:lle.

Laitteen poistaminen on myös erittäin helppo toimenpide niille, jotka osaavat purkaa rajoituksen. Sen jälkeen auto kulkee yhtä nopeasti kuin ennenkin, eli noin 180 km/h.

Mutta se taito voi tulla hyvin kalliiksi niille, jotka jäävät kiinni autonsa trimmaamisesta.

– Seurauksena on kuudeksi kuukaudeksi pois otettu ajokortti ja tuloihin perustuva sakko. Koska monet A-traktorit ovat vanhempien omistuksessa, siitä voi tulla heille kallis tapaus, Jeremy Siebold muistuttaa.

Kuva: Ruotsissa yleinen A-traktori on nopeusrajoitettu vanha Volvo. SVT Nyheter.

Aiheeseen liittyen