Lounais-Suomen poliisi tutkii rikossarjaa, jossa epäillyt ovat useiden vuosien ajan anastaneet pankkiautomaatilla asioivilta henkilöiltä pankkikortteja ja nostaneet heidän tileiltään rahaa. Teot ovat kohdistuneet etenkin ikäihmisiin, tiedottaa poliisi.

Poliisi epäilee kahden 35–40-vuotiaan miehen tehtailleen rikoksia useiden vuosien ajan. Kaksikko teki ensimmäiset rikokset jo vuonna 2016, viimeiset vuoden 2022 maaliskuussa.Rikossarjaan epäillään liittyvän tällä hetkellä yhteensä yli 60 tekoa ja rikoksilla saatu hyöty on noin 170 000 euroa.

Miehet tehtailivat rikoksia koko eteläisen Suomen pankkiautomaateilla, länsirannikolta Kotkaan ulottuvalla alueella. Vaikka rikoksia on tehty useilla paikkakunnilla ja eri puolilla Suomea, asiakokonaisuuden tutkinta on keskitetty Lounais-Suomen poliisilaitokselle. Poliisi tutkii tapauksia muun muassa törkeinä varkauksina ja maksuvälinepetoksina.

Suunnitelmallinen tekotapa

Lounais-Suomen poliisi tiedotti asiasta helmikuun lopussa ja kehotti erityisesti ikäihmisiä varautumaan pankkiautomaateilla tapahtuviin rikoksiin.

Kokonaisuuteen liittyviä tapauksia yhdistää niiden suunnitelmallinen ja harhauttava tekotapa. Ensin tekijät valitsivat sopivan uhrin ja urkkivat pankkiautomaatilla asioivan henkilön kortin pin-koodin tietoonsa. Sitten nämä veivät uhrin huomion hetkeksi pois ja vaihtoivat huomaamatta hänen pankkikorttinsa toiseen. Menettelyn myötä uhrin tililtä myöhemmin pystyttiin tekemään nostoja.

Epäillyt kiinni Hyvinkäällä

Lounais-Suomen poliisi pääsi kaksikon jäljille omien tutkintatoimenpiteidensä ja poliisilaitosten välisen yhteistyön avulla. Epäillyt otettiin kiinni maaliskuun alussa Hyvinkäällä. Kiinniotto tapahtui yhteisoperaatiossa Kanta-Hämeen ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten kanssa.

Epäillyt ovat vangittuina. Lounais-Suomen poliisi jatkaa asian esitutkintaa.

Aiheeseen liittyen