Kemi. Poliisi valvoi perjantai-iltana päihteiden käyttöä Kemin Satama Open Air -tapahtuman aikana. Valvonta kohdistui erityisesti tapahtumapaikan ulkopuolella oleskelleisiin nuoriin. Poliisipartion mukana oli sosiaalipäivystäjä ja 2 nuorisotyöntekijää. Valvonnasta kirjattiin kaikkiaan 18 rikosilmoitusta alkoholin hallussapitorikkomuksista ja yhtä monta lastensuojeluilmoitusta.

Nuorilta otettiin pois yhteensä n. 35 litraa laittomasti hallussa olleita alkoholijuomia. Haltuunotetuista alkoholijuomista 1litra oli väkevää (yli 22 %) , 1,7 litraa (16 %) loput 33 litraa oluita, siidereitä ja lonkeroita. Nuorin alkoholirikkomukseen syyllistynyt oli 13-vuotias. Kaikki poisotetut juomat hävitettiin maahan kaatamalla poliisin yleisjohtajan määräyksellä. Alkoholin hallussapitorikkomukseen syyllistyneiden nuorten vanhemmille ilmoitettiin tapahtuneesta puhelimitse.

Satama Open Air -tapahtumapaikan ulkopuolella oli runsaasti nuorisoa, joten poliisi ei pystynyt puuttumaan kovin kattavasti laittomaan alkoholin hallussapitoon.

Lapin poliisi toivoo, että alaikäisille alkoholijuomia hankkivat/välittävät erityisesti nuoret aikuiset miettisivät etukäteen, minkälaisia seuraamuksia välittämisellä voi olla. Kuka tahansa päihtynyt – mutta erityisesti nuori päihtynyt – on onnettomuusherkkä ja erityisen altis joutumaan rikoksen uhriksi.

Kemin valvontaiskun jälkilöylyistä: Erään alkoholin hallussapitorikkomukseen syyllistyneen isälle oman lapsen alkoholin käyttö oli niin kova ”isku”, että hän oli vaatinut lapseltaan alkoholin välittäjän nimeä. Nimen saatuaan isä oli mennyt ”puhuttelemaan” välittäjää erään Kemiläisen koulun pihalle. Ilmeisesti puhuttelussa eivät pelkät sanat olleet riittäneet, sillä epäilty alkoholin välittäjä oli saanut vammoja isän pitämän puhuttelun aikana. Puhuttelija kiinniotettiin Kemin poliisivankilaan.

Aiheeseen liittyen