perjantai, 12 heinäkuun, 2024

Poliisi valvoi päihteiden käyttöä liikenteessä tehostetusti heinäkuussa

Poliisihallitus. Heinäkuu on liikenteessä synkkää aikaa.  Henkilövahinkoon johtavia rattijuopumusonnettomuuksia tapahtuu silloin enemmän kuin muina kuukausina.  Poliisi valvoi tehostetusti koko maassa päihteiden käyttöä teillä ja vesillä 3. – 30.7.2023. Poliisi puhallutti lähes 64 000 kuljettajaa.

Rattijuopumusonnettomuuksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrät kuukausittain yhteensä vuosina 2020–2022. Lukema on pienin helmikuussa 12 henkilöä ja nousee siitä tasaisesti ollen suurin heinäkuussa 71 henkilöä. Siitä lukema lähtee hiljalleen laskemaan loppuvuotta kohden. Tammikuun lukema on 23.
Rattijuopumusonnettomuuksissa kuolleet ja loukkaantuneet yhteensä kuukausittain 2020–2022

Valvonnan taustalla on se, että heinäkuussa on muihin kuukausiin verrattuna tapahtunut selvästi eniten henkilövahinkoon johtaneita rattijuopumusonnettomuuksia vuosina 2020 – 2022. Uhreja heinäkuisissa rattijuopumuskolareissa on ollut viime vuosina keskimäärin 80.

Poliisi puhallutti maalla ja vesillä heinäkuussa yhteensä 63 746 kuljettajaa ja teki 1 204 sylkitestiä.

Tieliikenteessä rattijuopumusrikoksesta epäiltyjä jäi kiinni kaiken kaikkiaan 1 574. Heistä pelkän alkoholin käytöstä epäiltyjä oli 910 henkilöä, sekakäytöstä epäiltyjä oli 143 henkilöä ja muun huumaavan aineen käytöstä epäiltyjä oli 521 henkilöä.

Vesiliikennejuopumuksesta poliisi kirjasi yhteensä 37 rikosilmoitusta heinäkuussa.

– Kausivalvonta onnistui hyvin. Puhalluskokeiden määrää saatiin edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna lisättyä yli kymmenellä tuhannella ja silti kiinnijääneiden rattijuopumuksesta epäiltyjen määrä oli noin 200 henkilöä pienempi, poliisitarkastaja Tuomo Katajisto toteaa tyytyväisenä.

Alustavien rikosilmoitustietojen mukaan rattijuopumuskolareita tapahtui heinäkuussa 106, kun viime vuoden heinäkuussa niitä tapahtui 125. Kolareista johti kuolemaan vain yksi ja loukkaantumiseen 27. Edellisen vuoden heinäkuussa kuolemaan johtaneita kolareita oli 8 ja loukkaantumiseen johtaneita kolareita oli 53. Myös aiempina vuosina henkilövahinkoon johtaneita rattijuopumuskolareita on ollut yli 50.

– Tämän vuoden heinäkuussa tapahtui selvästi edellisiä vuosia vähemmän henkilövahinkoon johtaneita rattijuopumuskolareita, vaikkei se suoraan valvonnan seurausta olekaan. Toivotaan, että yhä harvempi tarttuu rattiin päihtyneenä. Päihtyneenä ajaminen lisää onnettomuusriskiä ja kuolonkolareita, Katajisto jatkaa.

Kuljettajien ajoterveys oli kausivalvonnan toisena kohteena. Poliisi määräsi 23 kuljettajaa ajoterveyden selvittämiseen.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT