Poliisin ennalta estävä toiminta. Poliisin tietoon on tullut meneillään oleva massiivinen huijausviestikampanja, jossa rikolliset toimivat mm. poliisin nimissä. Tekstiviestissä on huijauslinkki, jota viestin vastaanottajaa pyydetään klikkaamaan. Sisä-Suomen poliisilaitoksen tietoverkkoavusteisten rikosten tutkintayksikön yksikönjohtaja, rikosylikomisario Sakari Tuominen kehottaa kansalaisia tarkkavaisuuteen ja painottaa, että poliisi ei lähesty kansalaisia tekstiviestitse linkin kanssa.
Huijaukselta näyttäviin viesteihin ei tule reagoida vaan ne tulee poistaa. Poliisin tai viranomaisen lähettämä viesti tiedottaa ilman linkkiä. Se ei käske tai hoputa toimimaan. Viestissä ja osoitteessa on oikea kirjoitusasu, eikä siinä ole huomiota herättäviä merkkejä. Pelkästään lähettäjän nimeen ei voi luottaa, vaan viestissä tulee olla useita luotettavuudesta kertovia ominaisuuksia. Suomen poliisin verkko-osoite on https://www.poliisi.fi. Viranomaisten käyttämän Suomi.fi- palvelun osoite on https://www.suomi.fi.
Verkossa tapahtuvilta rikoksilta voi suojautua
Tuominen painottaa, että nykyaikaiset huijaukset ovat erittäin taitavasti toteutettuja ja kuka tahansa voi mennä lankaan. Poliisi saa jatkuvasti tutkittavaksi eri tavoin toteutettuja petosrikoksia, joita analysoimalla voidaan antaa ohjeita huijausrikoksilta suojautumiseksi. Huijareiden käyttämistä keinoista puhuminen läheisten kanssa on tärkeää tiedon välittämiseksi ja luottamuksen luomiseksi, jotta rikolliset eivät ehdi ensin.
Pankkiasioissa
* Älä kirjaudu verkkopankkiin esimerkiksi tekstiviestissä lähetetyn linkin kautta, sillä linkki voi viedä aidon näköiselle valesivustolle.
* Käytä pankkiasioissa pankkisi mobiilisovellusta, mikäli mahdollista. Muista aina varmistaa, mitä hyväksyt.
* Tarkista verkko-osoite, jolle kirjaudut. Myös internetin hakukone voi tarjota valesivuja, joten varmista aina, että sivun osoiterivi on oikeanlainen, eikä sisällä huomiota herättäviä merkkejä. Suositus on, että verkkosivustoille kirjaudutaan kirjoittamalla verkko-osoite kokonaan suoraan internet selaimeen.
* Älä anna kenellekään verkkopankkitunnuksiasi. Aito viranomainen ei kysy tunnuksiasi, sillä hän pääsee tietoihisi ilman aktiivisia toimia sinulta. Verkkopankkitunnusten kysyminen esimerkiksi puhelimessa tai tekstiviestillä on merkki huijauksesta.
* Aito pankin turvahenkilö pystyy pysäyttämään epäilyttävän toiminnan ilman sinun toimenpiteitäsi. Jos sinua pyydetään kiireesti toimimaan ja lataamaan jotain, kyseessä on todennäköisesti huijaus. Huijari yrittää ladata tietokoneellesi etähallintaohjelman tai vakoiluohjelman. Näiden avulla hän voi saada koko tietokoneesi hallinnan, tehdä rikoksia tietokoneellasi tai seurata, mitä numeroita tai kirjaimia syötät eri kenttiin. Toisin sanoen: rikollinen saa tietoonsa pankkitunnuksesi seuraavan kirjautumisen yhteydessä.
Suosi mobiilivarmennetta
* Muualle kuin pankin palveluihin kirjautuessa mobiilivarmenne on turvallisin tapa kirjautua. Jos kirjaudut pankkitunnuksilla valesivustolle aidon sivuston sijaan, huijari todennäköisesti seuraa ruutuasi ja näkee syöttämäsi tiedot ja voi kopioida ne. Käyttämällä mobiilivarmennetta pankkitunnuksia ei tarvitse syöttää sivustolle. Suhtaudu kriittisesti sivustoihin, jotka eivät tarjoa mobiilivarmennetta kirjautumisvaihtoehtona.
Kun epäilet viranomaispuhelua huijaukseksi
* Suomalaiset viranomaisnumerot alkavat usein numeroilla 0295. Suomen maatunnus on +358. Jos saat puhelun muulla +-alkuisella tunnuksella, puhelu tulee ulkomaisesta numerosta. Ulkomaille ei kannata soittaa takaisin, mikäli et odota puhelua ulkomailta.
* Jos epäilet viranomaisena esiintyvän soittajan henkilöllisyyttä, pyydä häntä toistamaan nimensä. Soita sitten viranomaisen vaihteeseen ja pyydä yhdistämään kyseiselle henkilölle.
* Kiireen luominen ja nopeaan toimintaan ohjaaminen hätätilanteen varjolla on merkki huijauksesta.
Arpajaisvoitto somessa:
* Jos saat ystävältäsi oudon yhteydenoton sosiaalisen median kautta, ja hän kertoo sinulle, että on voittanut arvonnassa ja haluaa jakaa voiton sinun kanssasi: Kyseessä on huijaus, jossa huijari on saanut haltuunsa ystäväsi sosiaalisen median tilin tai tehnyt samalla nimellä valeprofiilin. Luottamuksellisen suhteen varjolla huijari pyrkii kalastelemaan pankkitietojasi kertomalla esimerkiksi arvontavoitosta tai uudesta helpon rahan sijoitustavasta. Suhtaudu kriittisesti tällaisiin tekstiviestikeskusteluihin ja varmista kirjoittajan henkilöllisyys. Älä käytä edes ystäväsi lähettämiä sivustoja, jos sivusto tai keskustelu herättää epäilyksiä.
Sijoitustoiminnassa:
* Etsittäessä esimerkiksi kryptovaluuttasijoitussivuja löytyy hakukoneesta yhtä monta huijaussivua kuin täysin luotettavaa sivua. Yhteydenottaja voi pyytää sinua lataamaan etähallintaohjelman, jotta hän voi tehdä puolestasi sijoituksia, eikä sinun itsesi tarvitse osata mitään. Jos rahasi ovat sivustolla ja saat kuvakaappauksia oletetun sijoitusneuvojan toimesta pystymättä itse hallitsemaan rahavarojasi, ovat rahat ovat silloin jonkun muun hallussa.
Jos tulet huijatuksi
* Ota yhteys pankkiin.
* Tee asiasta lisäksi rikosilmoitus poliisille. Voit tehdä rikosilmoituksen verkossaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä tai käymällä poliisiasemalla. Ilmoitus kannattaa tehdä, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi ovat pienet. Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.
Marketplaces on vale profiileja jota yrittää saada tietoja ja ehdottaavat postikuriiri palvelua jne. Kun näistä tekee valituksen niin ne ei johda mihinkään ja kun faceen tekee ilmoituksen valeprofileista niin se ei johda myöskään mihinkään toimiin. Heti kun tekee myyntiilmoituksen niin heti tulee samat huijarit tekemään kauppaa