Helsingin poliisi haluaa muistuttaa erilaisista rikostyypeistä, joita pikkujoulujuhlija voi kohdata kaupungilla. Viime aikoina poliisi on saanut rikosilmoituksia esimerkiksi varkauksista ravintoloissa. Pikkujouluaikaan on myös tärkeää muistaa, että vähäinenkin väkivalta saattaa aiheuttaa hengenvaarallisia vammoja.

Humalainen henkilö on helppo uhri varkaalle

Poliisia ovat työllistäneet viime aikoina erilaiset varkaudet ravintoloissa. Esimerkiksi lompakoita ja matkapuhelimia on viety asianomistajien taskuista tai käsilaukuista.

– Arvotavarat kannattaa säilyttää narikassa ja laukkua sekä päällysvaatteita on hyvä pitää silmällä, sanoo rikostarkastaja Jari Illukka.

Vähäinenkin väkivalta voi johtaa vakaviin vammoihin

Tyypillinen poliisin selvittelemä pahoinpitelytilanne tapahtuu aamuyöllä kaupungilla. Vähäinenkin väkivalta voi aiheuttaa huomattavia vammoja.

– Esimerkiksi pieni tönäisy saattaa aiheuttaa asianomistajan kuoleman, jos uhri on kovin päihtynyt ja kaatuu velttona asfalttiin, sanoo rikostarkastaja Jari Koski.

Jos joudut pahoinpidellyksi, soita mahdollisuuksien mukaan heti hätänumeroon 112. Pyydä todistajia jäämään paikalle tai ota heiltä yhteystiedot. Muussa tapauksessa tee pian rikosilmoitus. Kirjaa ilmoitukseen mahdollisimman tarkasti tiedot tapahtuneesta ja epäillystä.

– Pahoinpitelyn silminnäkijä voi yrittää rauhoittaa tilannetta ja hälyttää paikalle apua. Uhkarohkeisiin sankaritekoihin ei kuitenkaan ole syytä ryhtyä. Riidanhaluinen kaveri kannattaa talutella ajoissa kotiin, jottei tappeluita pääse syntymään, toteaa Koski.

 

Aiheeseen liittyen