keskiviikko, 17 huhtikuun, 2024

Poliisikoira Mortti löysi kolme päivää kateissa olleen iäkkään miehen metsästä

Kemi-Tornio. Sunnuntaina 15.5. Lapin poliisilaitos sai hätäkeskuksesta ilmoituksen kadonneesta iäkkäästä miehestä. Viimeisin varma havainto hänestä oli torstailta 12.5.

Huolestuneet omaiset kertoivat, että muun muassa kadonneen liikkuminen oli huonoa ja puhelinkin oli kotona pöydällä.

Kolme poliisipartiota lähti Kemi-Tornio alueelta etsintätehtävälle. Lisävoimia hälytettiin Rovaniemeltä ja Kemijärveltä. Yhteensä etsintöihin osallistui kolme koirapartiota, kertoo poliisi.

Poliisin lisäksi vapaaehtoiset osallistuivat etsintöihin

Melko nopeasti tapahtumien selvittelyn jälkeen tilanneorganisaatio pyöräytettiin käyntiin ja aloitettiin hätäetsintä. UAS laitettiin ilmaan ja partioiden voimin tarkastettiin kadonneen miehen talo, ulkorakennukset ja lähimaasto. Noin 50 metrin päästä päärakennuksesta oli lumihankeen painautunut mahdollisesti jalkineen sekä kävelykepin jälki. Vapepalle tehtiin hälytys, ja paikallisia kyläläisiäkin osallistui etsintöihin.

Ensimmäisenä koirapartiona etsinnälle tuli Rovaniemeltä hälytetty vanhempi konstaapeli Pasi Oiva ja hänen koiransa Mortti. Partiolla oli myös UAS käytössä, joka laitettiin ilmaan. Koiralla suoritettiin aluksi etsintää tontin lähiympäristössä.

Mortti sai vainun

Reilu tunnin kuluttua Mortti bongasi ensimmäisenä maastosta lumihankeen painautuneen saappaan jäljen. Tämän jälkeen Mortti löysi märän päähineen ja seuraavaksi nenäliinan. Tästä ei kauaa mennyt, kun Pasi ilmoitti kadonneen löytyneen!

Pasi ja Mortti löysivät ikääntyneen vajaan kahden tunnin etsinnän jälkeen noin 200 metrin päästä kotitalostaan metsästä makaamassa. Kadonnut oli kaatunut eikä ollut päässyt enää ylös.

Mies oli olosuhteisiin nähden suht hyvässä kunnossa, mutta ei olisi varmasti selvinnyt enää kauaa ilman vettä ja ruokaa. Edellisenä yönä oli satanut myös vettä, joten kylmä on täytynyt miehelle tulla. Miehen puheista päätellen oli hän ollut perjantaista asti jumissa löytymispaikassaan. Löytymispaikka oli suhteellisen tiheää metsikköä ja kosteaa mätästä.

Mortin tarkka vainu ja Pasin rautainen ammattitaito pelastivat ihmishengen ja tarina sai onnellisen lopun!

Iso kiitos kaikille etsintöihin osallistuneille

Kaiken kaikkiaan etsintäoperaatio kesti nelisen tuntia hätäkeskukseen tehdyn ilmoituksen jälkeen.

Suuret kiitokset kaikille etsintään osallistuneille poliiseille ja Vapepan henkilöstölle. Lapin poliisilaitoksen toimintaympäristö on laaja ja välimatkat pitkiä, mikä tuottaa välillä haasteita hälyttää esimerkiksi koirapartiota nopeasti tehtävälle. Pisimmiltään tehtävälle saapui koirapartio Kemijärveltä asti, mikä osoittaa suurta sitoutumista ja motivaatiota työtä kohtaan.

Kuva: Poliisi.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT