Poliisi. Lapsen ja nuoren sosiaalisen median turvallista käyttöä on hyvä kerrata säännöllisin väliajoin sekä tarkistaa, että ikäsuosituksista pidetään kiinni, muistuttaa Lapin poliisilaitos.

Pysy ajan tasalla lapsesi somen ja pikaviestisovellusten käytöstä

Lähes jokaisella lapsella ja nuorella on nykyään käytössään älypuhelin sekä tabletti tai tietokone. Laitteisiin asennettuihin sovelluksiin kannattaa tutustua yhdessä lapsen ja nuoren kanssa. Päätöksen asennettavista sovelluksista tulee aina tehdä aikuisen, muistuttaa ylikonstaapeli Varpu Saapunki.Sosiaalisen median ja pikaviestipalvelujen turvallista käyttöä on hyvä käydä läpi lapsen ja nuoren kanssa säännöllisin väliajoin. Näitä ovat muun muassa WhatsApp, TikTok, Instagram, Facebook, YouTube, Likee, Snapchat ja Jodel, listaa Saapunki.

Useissa some- ja pikaviestintäsovelluksissa on suositusikärajat. Näistä suositusikärajoista on hyvä pitää kiinni.

Harkitse mahdollisia estoja netin käyttöön. Tarkkaile lisäksi, mitä kaikkea lapsen puhelimeen ylipäätään on asennettu ja millaisia kuvia puhelimesta löytyy.

Neuvo ja ohjaa

Muistuta lasta ja nuorta siitä, että kaikki kuvat ja viestit, joita hän jakaa missä tahansa pikaviestimessä tai somessa, ovat siellä pysyvästi. Ne voivat päätyä myös vääriin käsiin.

Pienet ja vähän isommatkaan lapset eivät aina ymmärrä tilanteita, jotka saattavat olla heille somessa vahingollisia. Siellä tuntematon henkilö tai koulukaveri voi pyytää lasta lähettämään alastonkuvan. Kun kuva on lähtenyt, ja vaikka asia on ajateltu ihan viattomana vitsinä, saattaa se pahimmassa tapauksessa päätyä seksuaalirikollisten haltuun tai johtaa koulukiusaamiseen.

Somessa kukaan ei ole välttämättä sitä, mitä hän väittää olevansa. Aikuinen voi helposti esiintyä lapsena ja pyrkiä luomaan luottamuksellista suhdetta alaikäiseen. Motiivina voi olla pahimmassa tapauksessa seksuaalirikoksen mahdollistaminen.

Saapungin tiedossa on, että monissa perheissä otetaan lapselta puhelin pois illalla yön ajaksi, jotta kavereilta tulevat viestit eivät häiritse yöunta eikä lapsi vahingossa julkaise mitään harkitsematonta.

Muistathan, että alaikäisen kuvaa ei saa kukaan muukaan julkaista missään ilman huoltajan lupaa, poliisi muistuttaa.

Aiheeseen liittyen