Petokset. Keskusrikospoliisi, Helsingin poliisilaitos ja Sisä-Suomen poliisilaitos ovat tutkineet yhdessä laajaa ja kansainvälistä törkeää petoskokonaisuutta. Tanskalaiseen rikollisryhmään kytkeytyvien henkilöiden epäillään esiintyneen poliisina ja pankin työntekijöinä sekä huijanneen uhreilta satojatuhansia euroja.
Poliisin esitutkinta laajaan ja kansainväliseen petoskokonaisuuteen liittyen on valmistumassa. Suomen poliisi on muodostanut Tanskan ja Norjan poliisin kanssa yhteisen kansainvälisen tutkintaryhmän, jota Suomi johtaa.
Keskusrikospoliisi, Helsingin poliisilaitos ja Sisä-Suomen poliisilaitos ovat yhteisessä tutkinnassa ottaneet kiinni 22 henkilöä kesä- ja marraskuun välisenä aikana. Epäillystä 17 otettiin kiinni samanaikaisesti Helsingissä 4.6.2024. Henkilöiden epäillään soittaneen suunnitelmallisesti huijauspuheluita eri Pohjoismaihin esiintyen poliisina ja pankin työntekijöinä. Tekojen epäillään tapahtuneen huhtikuun ja kesäkuun 2024 välisenä aikana. Esitutkinnan mukaan tekojen arvioidaan aiheuttaneen uhreille yhteensä noin 400 000 euron vahingot.
Suomessa kiinniotetut henkilöt ovat olleet vangittuina kesäkuusta asti. Heistä kuusi ovat Tanskan kansalaisia ja viisi Norjan kansalaisia. Vangittuina olleiden epäiltyjen joukossa on tanskalaisen LTF-rikollisjengin (Loyal to Familia) jäseniä ja jengiin läheisesti kytköksissä olevia henkilöitä. Tanskassa tuomioistuin on lainvoiman saaneella päätöksellä lakkauttanut LTF:n väkivaltaiseksi arvioituna rikollisjenginä. Epäiltyjen hallusta on takavarikoitu muun muassa 30 000 euroa käteistä ja muuta omaisuutta.
– Epäillyt ehtivät verrattain lyhyessä ajassa aiheuttaa merkittävät taloudelliset menetykset lähinnä yksityishenkilöille. Ilman poliisin puuttumista teot olisivat todennäköisesti jatkuneet. Tutkinnan perusteella toiminta oli johdettua, suunnitelmallista ja järjestäytynyttä, kertoo tutkinnan yleisjohtaja, rikosylikomisario Janne Takkunen Keskusrikospoliisista.
Rikoskokonaisuuden jäljille päästiin poliisin omien tiedonhankintakeinojen avulla. Esitutkinnassa on tehty erityisen laajaa ja tiivistä kansainvälistä viranomaisyhteistyötä niin poliisi- kuin syyttäjäpuolella.
– Tutkinnan laajuus ja kansainväliset ulottuvuudet ovat edellyttäneet poikkeuksellisen intensiivistä työpanosta sekä tiivistä yhteistyötä niin kotimaisten kuin ulkomaisten kumppaneiden kesken, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teemu Haapala Helsingin poliisilaitoksesta.
Rikossarjaan yhdistettyjä tekoja on kirjattu lähes kaikkien poliisilaitosten alueella. Helsingin ja Sisä-Suomen poliisilaitokset jakavat vastuun esitutkinnan valmistumisesta.
– Esitutkinnan aikana olemme huomanneet suomalaisten lisääntyneen varovaisuuden myös oikeiden viranomaisten yhteydenottoja kohtaan. On muistettava, että poliisi voi ottaa yhteyttä uhriin puhelimitse, mutta me emme pyydä tekemään tilisiirtoja, kysy pankkitunnuksia tai edellytä muita pankkiasioihin liittyviä toimenpiteitä toteuttaaksemme turvaamistoimia. Emme myöskään yhdistä puheluita pankkiin, painottaa Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Antti Uusipaikka.
Epäillyt rikokset, jotka ovat kohdistuneet Suomessa asuviin uhreihin käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa. Norjan ja Tanskan poliisi- ja syyttäjäviranomaiset tiedottavat tahoillaan omien rikosprosessiensa etenemisestä.