perjantai, 14 kesäkuun, 2024

Poliisin huumekoirien SM-kisavoiton vei Ahvenanmaa – Olliver nuuski parhaiten

Kittilä. Poliisin huumekoirien SM-kisat on pidetty ja paremmuus ratkaistu. Kisaan osallistuneista 26 poliisikoirasta voiton vei 8-vuotias malinois-koira Olliver Ahvenanmaan poliisista.

Poliisin huumekoirat ohjaajineen kisasivat kolmen päivän ajan 5. – 7.9.2023 Suomen mestaruudesta Levin ympäristössä Kittilässä. Kilpailussa poliisikoiria odotti etsintätehtäviä muun muassa varastossa, erilaisissa ajoneuvoissa, huoneistossa, matkalaukussa ja maastossa sekä jäljestys. Lisäksi tuomaristo, joka koostui kokeneista poliisikoiraohjaajista, arvioi koirien tottelevaisuutta.

Koirakot suoriutuivat hyvin rasteista ja paremmuus saatiin ratkottua piste-eroilla. Koiraohjaajat pitivät haastavista rasteista, kisaolosuhteista ja -paikoista sekä rennosta tunnelmasta. Olosuhteet, varsinkin maastoetsintä Levin huipulla Lammaskurussa, oli koiraohjaajien antaman palautteen mukaan poikkeuksellinen ympäristö tehdä koiralla töitä, kertoo Poliisi.

Johnny Haddas ohjasi Olliverin voittoon

Suomen mestaruuden vei pistesaaliilla 636,5 Ahvenanmaan poliisin Johnny Haddas 8-vuotiaalla ”Olliver” koirallaan. Toiseksi tulivat Lounais-Suomen poliisin Maarit Saren ja 4-vuotias Retu pistein 600. Kolmannen sijain saivat Kaakkois-Suomen poliisin Sami Hämäläinen 3-vuotiaalla Wänä-koirallaan pistein 562.

Joukkuekilpailussa parhaaksi suoriutui Sisä-Suomen ja Pohjanmaan poliisilaitosten yhteisjoukkue pistein 1016, kun toiseksi sijoittui Länsi-Uudenmaan poliisilaitos pistein 993,5 ja kolmanneksi Ahvenanmaa poliisi pistein 977.

Kilpailu on samalla harjoitustilanne

Kilpailun lisäksi koirakot saivat samalla hyvää koulutusta erilaisessa ympäristössä.

– Poliisikoirat ja koiraohjaajat eivät saa kokea missään muualla samanlaista tilannetta. Ohjaajille saadaan luotua pientä jännitystä ja aikapainetta tilanteessa, jossa hänen ja koiran suoritusta arvostellaan ja se vielä pisteytetään. Kilpailu käy siis varsin poikkeuksellisesta harjoituksestakin, toteaa kilpailun ylituomari ja kisajohtaja, vanhempi konstaapeli Pasi Oiva, joka itse toimii koiraohjaajana Lapin poliisilaitoksessa.

Levi on koiraohjaajille tuttu harjoitusympäristö

Poliisikoirat ovat harjoitelleet aiemminkin Levillä, joka harjoitusympäristönä on poikkeuksellisen hyvä. Paikalliset yritykset ja toimijat antoivat jälleen kerran poliisin käyttöön muun muassa tiloja, ajoneuvoja ja maastoja.

– Ilman paikallisia yhteistyökumppaneita kisat eivät olisi onnistuneet niin hyvin kuin ne nyt onnistuivat. Yleisörasteille tuli hyvin katsojia, niin paikallisia kuin turisteja, jotka olivat kiinnostuneet poliisikoiratoiminnasta, kertoo Pasi Oiva.

Kilpailu viimeksi 11 vuotta sitten Lapissa

Poliisin huumekoirien SM-kisoja on järjestetty vuodesta 1998 alkaen. Kukin poliisilaitos vuorollaan ottaa järjestelyvastuun. Lapin poliisilaitos on järjestänyt kilpailun edellisen kerran vuonna 2012, silloinkin Kittilän Levillä, ja juurikin paikallisten yrittäjien ja yhteistyötahojen mahdollistamien harjoituspaikkojen ansiosta.

Kuva: Lapin poliisi, Petri Hietala.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT