lauantai, 2 maaliskuun, 2024

Poliisin mukaan yhä useammat jengirikokset nykyään ratkeavat Ruotsissa

Ruotsi. Vuodelle 2023 on ollut ominaista verinen väkivallan aalto: Ruotsissa tapahtui noin 160 räjähdystä ja noin 50 ampumista. Jengiläisten vanhemmat ja muut ulkopuoliset ovat myös joutuneet uhreiksi. Jo 13–14-vuotiaita poikia on tapettu.

Joukkorikollisessa ympäristössä tehtyjä rikoksia koskeva selvitysaste on noussut voimakkaasti vuoden 2023 aikana, kertoo Etelä-Tukholman apulaispoliisipäällikkö Max Åkerwall SVT Nyheterin 30.12. julkaisemassa artikkelissa.

Poliisin resursseja eri puolilta maata on siirretty erikoisjärjestelyjen kautta pahiten kärsineisiin kaupunkeihin, mukaan lukien Tukholmaan, jossa ammuttiin noin kaksikymmentä henkilöä.

– Pienet asiat voivat saada väkivallan kiihtymään, mutta tämä oli silti suuri väkivallan kasvu. Niin monia tapahtumia niin lyhyessä ajassa ja useita rinnakkaisia konflikteja, jotka olivat käynnissä samaan aikaan, sanoo apulaispoliisipäällikkö Max Åkerwall.

Väkivaltaisen vuoden aikana poliisi on saanut ankaraa kritiikkiä siitä, ettei se ole lopettanut jengiväkivaltaa. Poliisin mukaan Tukholman alueen rikollisryhmien rikosten tutkinta-aste on kuitenkin kasvanut merkittävästi. Yhä useampia tekijöitä pidätetään, ja tapausten odotetaan johtavan syytteeseen.

– Olemme edenneet alhaisista määristä, vajaan 20 prosentin selvitystasosta siihen missä olemme nyt – noin 80 prosenttiin, Åkerwall väittää.

Tilastot eivät ole tarkkoja, koska ei ole olemassa järjestelmiä, jotka mittaavat erityisesti rikosten selvitysastetta. Sen sijaan kyse on poliisin omista ennusteista, nostetuista  syytteistä ja langetetuista tuomioista.

Max Åkervallin mukaan selvitystason nousu johtuu muun muassa poliisin muuttuneista toimintatavoista. Nykyään esimerkiksi tutkitaan useampia tapauksia rinnakkain suuremmissa työryhmissä, joilla on erilaisia taitoja.

Miksi näitä muutoksia ei tehty aikaisemmin, kysyy SVT.

– Emme ole olleet tarpeeksi tehokkaita kehittämään hyviä menetelmiä samaan aikaan, kun meillä on ollut niin suuri työtaakka. Toinen selitys on se, että nuoria tekijöitä on yhä enemmän.

– Nuoremmat rikolliset tekevät enemmän klassisia virheitä ja jättävät enemmän jälkiä taakseen. Se on selvästi auttanut meitä olemaan tehokkaampia,  Åkervall sanoo SVT:lle.

Kuvassa apulaispoliisipäällikkö Max Åkerwall. Kuva: SVT Nyheter.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT