Ruotsi. Poliisi vahvisti lauantai-iltana 24.10. SVT: lle, että he ovat viime aikoina saaneet paljon vääriä hälytyksiä. Asian nosti ensimmäisenä esiin Sydsvenskan sanomalehti.

– Saamme vääriä hälytyksiä ampumisista, räjähdyksistä tai muista tapahtumista, jotka voisivat aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja. Poliisin tiedetään priorisoivan nämä kärkeen joka kerta.  Se vie resursseja myös komentokeskuksessa, koska vastaajan on arvioitava tiedot sen perusteella, mitä soittaja sanoo, kertoo  poliisin tiedottaja Katarina Rusin.

Komentokeskuksen operaattori arvioi tehtävät yhdessä päivystävän poliisiupseerin kanssa. Kun komentokeskus pitää soittajan ilmoitusta uskottavana, poliisi hälytetään.

– Sitten kohteeseen ohjataan paljon resursseja, myös resursseja, joita olisi tarvittu muualla, sanoo Rusin SVT:lle.

Jos poliisi epäilee, että kyseessä on väärä hälytys, siitä tehdään rikosilmoitus.

– Jos väärä hälytys on saanut osakseen paljon resursseja ja poliisin huomio on kohdistettu väärään suuntaan, raportoidaan sinisen valon sabotaasista, sanoo Rusin.

– Meillä on joka päivä suuri määrä vääriä hälytyksiä, joissa väitetään kaikkea ammuskelusta palaviin autoihin, sanoo paikallinen poliisipäällikkö Erik Åberg Sydsvenskan sanomalehdelle.

Erik Åberg viittaa tutkintaa edeltävään salaisuuteen, eikä voi kommentoida sitä, kenen epäillään olevan väärien hälytyksen takana, mutta myöntää, että se maksaa poliisille paljon aikaa ja resursseja.

Väärät hälytykset vaikuttavat myös hälytysten asettamiseen tärkeysjärjestykseen.

– Tiedämme ilmiön, joten arvioimme tässä mielessä jokaista puhelua. Joitakin tapahtumia kuvataan niin värikkäästi ja laajasti, että voidaan heti arvata, että se ei ole totta. Tarkastuksia on kuitenkin tehtävä monissa vääriksikin epäillyissä tapauksissa, Erik Åberg sanoo lehdelle.

Kuvituskuva/arkisto.

Aiheeseen liittyen