Rikostutkinhnan blogi: Rajat ylittävä rikollisuus on lisääntynyt selvästi, ja maahan on saapunut ns. uusia kansalaisuuksia tuoden mukanaan uusia ilmiöitä ja tekotapoja. Teot ovat ammattimaistuneet, ja rikoksia suunnitellaan, valmistellaan ja varsinkin toteutetaan aiempaa huolellisemmin. Toki massaan mahtuu edelleen mukaan rikollisryhmiä, joiden tavoitteena on tehdä mahdollisimman paljon keikkoja ja korvata laatu ehkä määrällä, mutta kokonaisuutena arvioiden rikollisuus on muuttunut ammattimaisempaan suuntaan.

Ulkomaalaiset rikolliset kuljettavat useimmiten anastetun omaisuuden pois Suomesta ja myyvät sen muualla. Ei tule kuitenkaan unohtaa, että myös Suomessa myydään sekä vastaanotetaan anastettua omaisuutta.

Aiemmin varsinkin omaisuusrikosten osalla oli tyypillistä ns. hit-and-run tyyppinen toimintatapa, eli ryhmä saapui Suomeen tekemään rikoksia ja tehtyään muutaman keikan pyrki nopeasti poistumaan maasta vieden anastamansa omaisuuden mennessään. Tässä on tapahtunut ehkä suurin muutos, eli nykyisin Suomeen on jo integroitunut eri ryhmien jäseniä, joilla on mahdollisuus järjestää muun muassa asuntoja ja autoja maahan saapuvien rikollisten käyttöön sekä avustaa heitä rikollisesti haltuun saadun omaisuuden eteenpäin myynnissä. Tämän tukiverkoston hoitaessa omaisuuden realisoinnin voivat varsinaiset tekojen suorittajat keskittyä oman ammattinsa harjoittamiseen.

Rikollisuus ja ympäristö muuttuvat myös rajat ylittävässä rikollisuudessa. Kehityksen perässä pysyminen on suuri haaste poliisille ja muille organisaatioille, todetaan artikkelissa.

Lue koko artikkeli täältä: https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista/tiedotteet/1/1/rikostutkinnan_blogi_rajat_ylittava_rikollisuus_on_muuttunut_ammattimaisemmaksi_94013

Aiheeseen liittyen